Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χουλιαράκης: Πρέπει να γίνουν σαφείς από τώρα οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους

Χουλιαράκης: Πρέπει να γίνουν σαφείς από τώρα οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους
«Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί μετά το 2018»
Να καταστήσουν από τώρα σαφείς τους όρους για την ελάφρυνση του χρέους καλεί τους δανειστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η περίοδος εφαρμογής της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης ξεκινά μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Μιλώντας στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως η παραπάνω κίνηση θα είναι ευεργετική για την ελληνική οικονομία, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μία καλύτερη εικόνα για την οικονομία στις αγορές.
Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης γα τη χώρα μας, τόνισε πως είναι πιο βιώσιμο από τα προηγούμενα, καθώς σχεδιάστηκε με σκοπό να αποφευχθούν τα λάθη που αυτά περιείχαν.
Μεταξύ αυτών των λαθών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ήταν η υπερβολικά επιθετική και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή και την εσφαλμένη προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, έναντι των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων.
Ωστόσο, υποστήριξε πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί μετά το 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα, ενώ παραδέχτηκε πως ακόμα και τώρα υπάρχει σκεπτικισμός μεταξύ των επενδυτών για την ελληνική οικονομία.
«Πρέπει να εργαστούμε πιο ενταντικά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη μείωση του θορύβου από υπουργούς που αντιστέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος», σχολίασε.
Στη συνέχεα της ομιλίας του, ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει την ακριβώς προηγούμενη ημέρα στο συνέδριο.
«Οι φοροελαφρύνσεις που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης (ΕΝΦΙΑ, φορολογία επιχειρήσεων) θα κοστίσουν 4,1 δισ. ευρώ το χρόνο στο δημόσιο ταμείο (2,2% του ΑΕΠ), ενώ δεν αυτοχρηματοδοτούνται.
Η εφαρμογή τους θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό και έλλειμμα αξιοπιστίας», δήλωσε σχετικά, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «οικονομικό λαϊκισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης