Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ατζέντα της σύσκεψης του ΔΣ του ESM στις 25 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και την υποδόση

Η ατζέντα της σύσκεψης του ΔΣ του ESM στις 25 Οκτωβρίου για την Ελλάδα και την υποδόση
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ την Τρίτη φαίνεται πως έχει «κλειδώσει»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) συνεδριάζει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 1,1 + 1,7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου είχε δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ, που συνδεόταν με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ενώ ανοιχτό είχε μείνει το ζήτημα του 1,7 δισ. ευρώ, που συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες, η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ την Τρίτη φαίνεται πως έχει «κλειδώσει».
Αναλυτικά η ατζέντα της συνεδρίασης του ESM:

Εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει την αποδέσμευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα.
Αυτό αποτελεί μέρος της δεύτερης δόσης της οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου 2016.
Ακολουθεί την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελλάδα από το Συμβούλιο των Διοικητών στις 16
Ιούνιο 2016 και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Εκταμίευση ποσού 1,7 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα [εκκρεμεί επιβεβαίωση]

Μετά τη δήλωση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου 2016 το οποίο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται
για τη συμπλήρωση των στοιχείων σχετικά με την εκκαθάριση των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών για το μήνα Σεπτέμβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη συνεδρίασή του στις 25 Οκτωβρίου 2016.
Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας θα άνοιγε τον δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει στη συνέχεια την εκταμίευσης του 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα εκταμιευθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.



www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης