Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Όποιος θέλει ανάπτυξη να κοιτάξει προς τον ιδιωτικό τομέα

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Όποιος θέλει ανάπτυξη να κοιτάξει προς τον ιδιωτικό τομέα
Άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιου Σαββάκη
Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, και, κυρίως, η μεταποιητική δραστηριότητα.
Η ξεχασμένη απ’ όλους βιομηχανία, που συντηρεί πλήθος δορυφορικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, για την οποία, τώρα, την εποχή της οικονομικής κρίσης, σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα, «ανακάλυψε» τη δυνητική της προσφορά στην ανάπτυξη.
Αυτό που δεν έχουμε δει, είναι η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να μετουσιώνεται σε πράξη. Πως θα ξεκινήσουμε; Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: με την ύπαρξη συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα. Μιας βιομηχανικής πολιτικής, στοιβαρής, ρεαλιστικής, με ουσιαστικό περιεχόμενο, προσαρμοσμένης στην υπάρχουσα παραγωγική βάση, και με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές. Μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα καλύψει το κενό που υπάρχει στη χώρα μας, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια .Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι δυναμικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αν αφεθούν να εργασθούν σ’ ένα περιβάλλον με τα λιγότερα δυνατά προσκόμματα και με συγκεκριμένους κανόνες του παιγνιδιού, μπορούν πραγματικά να μεγαλουργήσουν…
Η έκφραση που ακούμε να επαναλαμβάνεται από τα χείλη πολλών, ότι δηλαδή «χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ» για ν’ ανακάμψει η χώρα είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Αν λοιπόν δημιουργήσουμε:
το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη», και,
σχεδιάσουμε μια εφικτή βιομηχανική πολιτική,
τότε, αυτά που απομένουν να κάνουμε είναι μια εθνική συμφωνία για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας.
Μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία, θα μειώνουν τη γραφειοκρατία, θα ευνοούν την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, και, εν τέλει, θα συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία εθνικού πλούτου και νέων θέσεων εργασίας.

Τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε πραγματικότητα την ανάπτυξη;

Στον ΣΒΒΕ δημιουργήσαμε έναν δεκάλογο που κατά τη γνώμη μας, συμβάλλει και κάνει πράξη την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Για να υλοποιηθούν λοιπόν οι κάθε είδους επενδύσεις που θα μας οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να αρθούν μια σειρά από εμπόδια στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Τα εμπόδια αυτά αφορούν:
στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση των υποψήφιων επενδυτών,
στην ικανότητα της οικονομίας να θέσει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή,
στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,
στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση των υποψήφιων επενδυτών,
στην ικανότητα της οικονομίας να θέσει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή,
στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,
στην εναρμόνιση της χώρας μας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα, στον τομέα της ενέργειας και ειδικά στο πεδίο του κόστους ενέργειας,
στην έμπρακτη υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων,
στη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματικότητα,
στην εύρυθμη λειτουργία και εποπτεία της εγχώριας αγοράς και στην τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού,
στην – επιτέλους – συμφωνία για συγκεκριμένο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, και στην κατά προτεραιότητα εξέταση θεμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, και,
στη δημιουργία προϋποθέσεων δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας, που θ’ ανακόψουν το “brain drain” των τελευταίων αυτών ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης