Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Παρέλαση» ευρωπαίων αξιωματούχων για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση – Χάνεται το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

«Παρέλαση» ευρωπαίων αξιωματούχων για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση – Χάνεται το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις έναντι των δανειστών στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά
Σε θρίλερ εξελίσσεται για την ελληνική πλευρά ο στόχος για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μετά το ναυάγιο της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ανοιχτά μέτωπα της β' αξιολόγησης.
Μπορεί οι δύο πλευρές να αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα μείζονα ζητήματα, ξεκινώντας από το εργασιακό που θεωρείται το πιο μεγάλο «αγκάθι» αυτής της διαπραγμάτευσης και να ακολουθούν το δημοσιονομικό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, πλην όμως συμφωνία δεν υπήρξε σε κανένα από αυτά.
Μάλιστα, η αδιαλλαξία που επικράτησε σ' αυτήν την τηλεδιάσκεψη στάθηκε αφορμή για να αλλάξει το πρόγραμμα στο σημερινό συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Ενώ είχε προαναγγελθεί το πάνελ της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των τριών εκπροσώπων των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, Φρανκ Βαν Ντρίσε από την Ε.Ε. και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, στο οποίο το «παρών» από ελληνικής πλευράς θα έδινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τελικά η θεματική αυτή ενότητα αφαιρέθηκε από το επίσημο πρόγραμμα.
Αλλωστε ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να παρευρεθεί στο σημερινό και ιδιαίτερα κρίσιμο EuroWorking Group (ΕWG) που θα κρίνει τα περιθώρια για συμφωνία.
Για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα πρέπει, όμως, να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις έναντι των δανειστών στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.
Πρακτικά, βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και οι τελευταίες «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς, όπως η διατήρηση του σημερινού ορίου ομαδικών απολύσεων, η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αποφυγή μιας νέας μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
Το μήνυμα αυτό αναμένεται να κομίσει σήμερα στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.
Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.
Επιπλέον, θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως και ο κ. Κερέ.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών έχουν αφήσει στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια να «σαρώνουν» τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης αλλά και το προσχέδιο της νέας συμφωνίας, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται να υλοποιήσει έναν μακρύ κατάλογο προαπαιτούμενων.
Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:
1. Αλλαγές επί το δυσμενέστερον στον κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο.
2. Κατάργηση αναποτελεσματικών φοροαπαλλαγών.
Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, όπως είναι αυτές για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση απαλλαγών ή εκπτώσεων στη φορολογία πλοίων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Κώδικα ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
3. Κατάρτιση ενός νέου νόμου για τα πρόστιμα της Εφορίας λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του φορολογουμένου και την ύπαρξη ή όχι πρόθεσης μη υποβολής δήλωσης.
Ο νόμος θα αλλάξει μετά τα 3 χρόνια της εφαρμογής του.
4. Επιβολή φόρου από τον Ιανουάριο του 2017 στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Αirbnb.
5. Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.
6. Επανεξέταση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής κοινότητας.
7. Αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
8. Ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ.
9. Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
10. Ευθυγράμμιση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών ώς τον Ιούνιο του 2017, με την πρόβλεψη ότι «οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αναβάλουν έως την 1η Ιανουαρίου 2018 την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
11. Εφαρμογή της λοταρίας των αποδείξεων έως τον Φεβρουάριο του 2017.
12. Εγκατάσταση μηχανημάτων POS στο 80% των επιχειρήσεων ώς τον Ιούνιο του 2017.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης