Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η θέση του ΔΝΤ για νέα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ μετά το 2018 - Προς έκτακτο Eurogroup

Πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η θέση του ΔΝΤ για νέα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ μετά το 2018 - Προς έκτακτο Eurogroup
Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο έκτακτο Eurogroup
(upd)«Φωτιά» στη συμφωνία βάζει η ακραία θέση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ τη διετία 2019 - 2020 τα οποία όμως θα πρέπει να ψηφισθούν από τώρα ανεξάρτητα αν θα εφαρμοστούν σε δύο χρόνια από τώρα.
Οι νέες παρεμβάσεις που ζητεί το Ταμείο στην περίπτωση που δεν μειωθεί κάτω από το 3,5% ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμη και πολιτικές εξελίξεις καθώς καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα. Ιδίως αν αφορούν σε μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.00ο ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα αλλά και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων όπως εισηγείται το Ταμείο.
Ενώ το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για το ύψος των πλεονασμάτων συνεχίζεται πάνω στο τραπέζι έχει μπει και το ελληνικό σενάριο το οποίο προβλέπει παράταση και μετά το 2018 της ρήτρας του δημοσιονομικού «κόφτη» η εφαρμογή του οποίου εκπνέει μαζί με το τρίτο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ση το ΔΝΤ δεν δέχεται την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018 και έως το 2020 ενώ είναι μεγάλη η πιθανότητα ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνει έως το 2020 στο 3,5% του ΑΕΠ είναι αυξημένη, δεδομένου ότι το θέλουν πολλά κράτη της ευρωζώνης, και η Αθήνα στερείται συμμάχων.
Έτσι σε ένα νέο Εurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα ευελπισθεί η κυβέρνηση να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένει μια θετική αναφορά για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαπραγματεύσεις, όχι όμως και μια κατ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
«Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους, αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές» για να προσθέσουν ότι «ευελπιστούμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πουν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τόσο για τα μέτρα μετά το 2018 όσο και την ελάφρυνση του χρέους .Αν είχαμε μόνο τους ευρωπαικούς θεσμούς θα είχαμε κλείσει».
Οι ίδιες πηγές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ξανάρθουν στην Αθήνα μέχρι το έκτακτο Eurogroup, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα ξέρει τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν οι συνθήκες για να βρεθεί λύση»!
Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο έκτακτο Eurogroup, ενώ σε περίπτωση που μετάσχει χρηματοδοτικά, η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μέχρι το 2018.
«Ολοι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Ο στόχος κάθε προγράμματος είναι να τελειώσει» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και πως όλοι ανεξαρτήτως οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη σημασία της εξέλιξης αυτής.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης