Τελευταία Νέα
Οικονομία

'Εκθεση Κομισιόν: Γιατί ενώ έπεσαν οι τιμές ενέργειας στην χονδρική, αυξήθηκαν στην λιανική

'Εκθεση Κομισιόν: Γιατί ενώ έπεσαν οι τιμές ενέργειας στην χονδρική, αυξήθηκαν στην λιανική
Ο “λογαριασμός” της ΕΕ σε εισαγωγές ενέργειας έπεσε κατά 35% από το 2013
Νέα έκθεση για τις τιμές και τα κόστη της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γενικά διαπιστώνει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές της ενέργειας έπεσαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι τιμές λιανικής δεν υποχώρησαν.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, που παρουσιάζει το worldenergynews.gr, η πτώση στις χονδρεμπορικές τιμές, που προκαλείται από την πιο αδύναμη παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια και από μια αύξηση στην προμήθεια από αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), περιόρισε τα κόστη της ΕΕ σε εισαγωγές κατά 35% από το 2013.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της 12ετίας, οι τιμές του αερίου έπεσαν κατά 50%, συγκριτικά με το 2013, και οι τιμές του πετρελαίου κατά 60% από το 2014.
Η εσωτερική ενεργειακή αγορά της ΕΕ φαίνεται ότι λειτουργεί παρά το ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, τονίζεται.

Αύξηση στη λιανική - Τι συμβαίνει στην βιομηχανία

Στο μεταξύ, οι τιμές λιανικής δεν έχουν “πέσει” γενικότερα, λόγω μιας ανόδου στις χρεώσεις δικτύων και στους φόρους και τα τέλη, που έχει αντισταθμίσει την πτώση στις χονδρεμπορικές τιμές.
Σύμφωνα με την έκθεση, στη λιανική αγορά οι τιμές ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3% ετησίως, από το 2008, και στο αέριο κατά 2%, με αποτέλεσμα οι δαπάνες των νοικοκυριών για την ενέργεια να ανέρχονται σε 5,8%, από 5,3% το 2008.
Για τις επιχειρήσεις, γενικά, τα ενεργειακά κόστη είναι χαμηλότερα μετρώντας λιγότερο από 2% επί του κόστους παραγωγής κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τα κόστη είναι μακράν πιο υψηλά και μπορούν ακόμη και να καθορίσουν την ανταγωνιστικότητα ορισμένων βιομηχανιών.
Σε αυτό το πλαίσιο παρέχεται συχνά στήριξη για προστασία έναντι του άνισου διεθνούς ανταγωνισμού.
Οι χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας έχουν συγκλίνει σε επίπεδο Ευρώπης και διεθνώς, το χάσμα με τις χαμηλότερες τιμές των ΗΠΑ έχει περιοριστεί, αλλά έτσι έχει το χάσμα με τις υψηλότερες ασιατικές τιμές.
Όπως αναφέρεται, οι διεθνείς τιμές ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς και για να αντισταθμιστεί αυτή η αβεβαιότητα μεγαλύτερες επενδύσεις χρειάζονται στην ενεργειακή απόδοση και στην διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών μακριά από ορυκτά καύσιμα.
Το σχέδιο της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση εργάζεται για την επίτευξη αυτής, προτείνοντας νομοθεσία για “εξυπνότερες” συσκευές και κτίρια, προωθώντας χαμηλού άνθρακα και ανανεώσιμη ενέργεια και εξομαλύνοντας την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης