Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαϊκή πηγή: Οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι για την Ελλάδα - Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα

Ευρωπαϊκή πηγή: Οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι για την Ελλάδα - Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα
Ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Reuters, αναφέρεται στις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και στις διαφωνίες σχετικά με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος
«Η Ελλάδα ευχαρίστησε τους δανειστές για τη μέτρια ελάφρυνση χρέους την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν θα πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει – το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσής της».
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup όπου συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Αθήνα ήλπιζε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν από το τέλος του 2016.
Ωστόσο, κάποιοι μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble κατέστησαν σαφές ότι αυτό είναι σχεδόν απίθανο έπειτα από μια συνεδρίαση του Eurogroup που έφερε στην επιφάνεια τις διαφορές σχετικά τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- οδήγησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της στην ΕΕ σε αδιέξοδο, παρ' όλο που η Αθήνα επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής της ΕΚΤ.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά...
Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα», τόνισε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας (5/12/2016), τις περιέγραψε ως «άχρηστες» όσον αφορά την προώθηση της συμφωνίας.
Οι υπουργοί διαφωνούσαν σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού μετά το τέλος του προγράμματος του πακέτου διάσωσης το 2018 -σημαντικός όρος για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Schaeuble -η στάση του οποίου κινδυνεύει να γίνει ακόμα πιο επιθετική εν όψει των γερμανικών εκλογών- δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει.
«Η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας χρειάζεται ακόμα χρόνο» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους προσθέτοντας: «υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης