Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Είναι ακόμα εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου

Τσακαλώτος: Είναι ακόμα εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δηλώνει αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ
Είναι ακόμα εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου, τονίζει ο  υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».
Ειδικότερα, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά «νομίζω είναι ακόμα εφικτός ο στόχος, και όπως έχω πει πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση.
Έχουμε κάνει τη θέση μας καθαρή σε σχέση με τη σημασία της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.
Αν η Ευρώπη δεν εξασφαλίσει τους όρους να συμμετέχουν τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης, τότε δεν έχει μέλλον.
Οι συλλογικές συμβάσεις, με αυτή την έννοια, είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος.
Επί πλέον, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει ούτε οικονομική, ούτε πολιτική λογική».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι «πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα» πριν μια συμφωνία, αλλά και πως «είναι στη φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση».
Συμπληρώνει δε, ότι στην Ευρώπη αυτό γίνεται συχνά καθ' υπερβολή και «η καθυστέρηση, η δυστοκία να παρθούν οριστικές αποφάσεις, δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, και αυτή η ανασφάλεια συμβάλει στον ευρωσκεπτικισμό».
Ξεκαθαρίζει ότι είναι σαφής η πρόταση της κυβέρνησης, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2 ,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να υπάρξει η δέσμευση ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, να χρησιμοποιηθεί η απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς.
Ακόμη δηλώνει αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όλοι οι θεσμοί, και όλα τα κράτη μέλη-και όχι μόνο εμείς - καταλαβαίνουν τη σημασία του εγχειρήματος.
Με αυτή την έννοια είμαι αισιόδοξος.
Η λογική ενός προγράμματος δεν είναι να οδηγήσει σε ένα επόμενο, αλλά η έξοδος».
Τέλος, για το ρόλο του Γέρουν Νταισελμπλουμ σημειώνει πως «είναι άνθρωπος που μπορεί να είναι σκληρός κάποιες φορές, αλλά τιμά το λόγο του.
Θεωρεί ότι οι Έλληνες τηρούν τις υποσχέσεις τους και ότι το ίδιο πρέπει να κάνει το Eurogroup».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης