Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Γερμανία δέχεται το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο με νέο εποπτικό ρόλο αλλά με μέτρα στον κόφτη – Το καλό και κακό σενάριο

tags :
Η Γερμανία δέχεται το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο με νέο εποπτικό ρόλο αλλά με μέτρα στον κόφτη – Το καλό και κακό σενάριο
Υπό οποιοδήποτε σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά θα ζημιωθεί...
Η Γερμανία θα αποδεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς δηλαδή να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια υπό δύο προϋποθέσεις
1)Το ΔΝΤ να έχει αναβαθμισμένο εποπτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα
2)Να θεσπιστούν νέα μέτρα στον αναθεωρημένο κόφτη δαπανών.
Πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι «το ζήτημα για τον ρόλο του ΔΝΤ έχει λίγο ή πολύ αποσαφηνιστεί, το Ταμείο θα διατηρήσει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου αλλά η Γερμανία αποδέχεται αυτό τον ρόλο αλλά ζητάει το Ταμείο να έχει αναβαθμισμένη εποπτεία…
Το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα αλλά με την στήριξη της Γερμανίας θα έχει αναβαθμισμένο εποπτικό ρόλο.
Το ΔΝΤ θα μπορεί όχι απλά να εισηγείται μέτρα αλλά και να μπλοκάρει διαδικασίες να ασκεί veto στην ομάδα των θεσμών και να θέτει χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των ελληνικών υποχρεώσεων.
Η Γερμανία όμως για να δεχθεί αυτό τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο του ΔΝΤ αποδέχεται την βασική εισήγηση του Ταμείου για τον κόφτη τα συνδεόμενα μέτρα στον αναθεωρημένο κόφτη που θα σχετίζονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.
Το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται άλλα μέτρα και το ΔΝΤ και η Γερμανία ζητούν να έχουν προκαθοριστεί τα μέτρα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα δεχθεί να προσδιορίσει τα μέτρα 4,5 με 5 δισεκ. που θα ενσωματωθούν στον κόφτη δαπανών αλλά δεν είναι σαφές εάν θα θεσμοθετηθούν αυτά τα μέτρα ή απλά θα περιγράφονται ως ελληνική υποχρέωση»

Το καλό και κακό σενάριο της αξιολόγησης

Το καλό σενάριο θέλει την Ελλάδα και τους δανειστές να κλείνουν την αξιολόγηση όχι στις 26 Ιανουαρίου στο Eurogroup αλλά μέσα στον Φεβρουάριο του 2017.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ανακοινώνει νέο αναθεωρημένο κόφτη δαπανών με ενσωματωμένα μέτρα 4,5 με 5 δισεκ. τα οποία δεν τα περνάει από την ελληνική Βουλή αλλά υπογράφει «μνημόνιο υποχρέωσης ότι θα τηρήσει την νέα συμφωνία εφόσον υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις με βάση τον στόχο 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα».
Τον Μάρτιο του 2017 θα αποφασιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου με αναβαθμισμένο ρόλο και στις 27 Απριλίου του 2017 η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δυστυχώς έχει υπερεκτιμηθεί.

Το κακό σενάριο

Στο κακό σενάριο οι διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν, το χάσμα Ελλάδος και δανειστών παραμένει και η Ελλάδα βλέποντας αδιέξοδο δεν πάει σε εκλογές αλλά αποφασίζει να κάνει δύσκολη την προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας αφήνοντας σκόπιμα άλυτο το ελληνικό πρόβλημα.
Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε καθώς θα χάσει οριστικά την ποσοτική χαλάρωση και το χειρότερο όταν τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές, οι Γερμανοί θα εκδικηθούν την Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση το Grexit και η αποτυχία θα είναι μονόδρομος.

Τι συμφέρει την Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν επιλογές αλλά επιλογή.
Η κυβέρνηση να αποδεχθεί πλήρως τον νέο αναθεωρημένο κόφτη δαπανών, να αποδεχθεί πλήρως και χωρίς καμία αντίρρηση τα νέα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και εάν αυτά συμβούν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση και αργότερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Το μόνο πρόβλημα όμως – και σίγουρα δεν είναι επουσιώδες – είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οριστικά θα έχει υπογράψει την πολιτική του αυτοκτονία.
Θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο o ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ανακάμψει στην συνείδηση της κοινωνίας.
Ορισμένοι βέβαια τονίζουν «αξίζει να προκληθεί ένα χάος με τα νέα μέτρα μόνο και μόνο να πάρουμε την ποσοτική χαλάρωση που είναι υπερτιμημένη;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης