Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τον Schaeuble ως εχθρό, η Le Pen θέλει φράγκο και οι Γερμανοί πιέζουν για αύξηση επιτοκίων

tags :
Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τον Schaeuble ως εχθρό,  η Le Pen θέλει φράγκο και οι Γερμανοί πιέζουν για αύξηση επιτοκίων
Η Γερμανία θέλει αύξηση επιτοκίων και να εγκαταλειφθεί η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ
Σε μια νέα φάση υψηλότατου ρίσκου επανέρχεται η Ευρώπη με τον πολιτικό παράγοντα να κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble θέλει να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση να καταρρεύσει ο Τσίπρας ώστε να προκηρυχθούν εκλογές για να αναλάβει την εξουσία ο Μητσοτάκης.
Η Γερμανία δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι πολύ ενοχλημένη με την Ελλάδα και την κυβέρνηση της, θεωρούν ότι έχουν δανείσει 94 δισεκ. μια χώρα που συνεχίζει να μην υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και να αρνείται να λάβει νέα μέτρα.
Επίσης δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμπάθειες στο γερμανικό πολιτικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως – ξανά – έχουν πυκνώσει τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα κάνουν λόγω οι γερμανοί για έλλειψη προόδου στην ελληνική οικονομία.
Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί θέλουν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση αλλά από την άλλη βλέπουν μια Ελλάδα πάλι να αντιδρά στα μέτρα που προτείνονται από το ΔΝΤ.
Η Γερμανία ωστόσο ανησυχεί να μην επαναληφθεί το κακό επεισόδιο του 2015 όπου οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ως τις παρυφές της προεκλογικής εκστρατείας στην Γερμανία με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες και με επιπτώσεις  και στην Γαλλία όπου η ένταση στην Ευρώπη ισχυροποιεί τα πολιτικά επιχειρήματα της Marine Le Pen.
Οι Γερμανοί έχουν ξεκάθαρα τονίσει ότι αφορολόγητο στα 5000 ευρώ και μεγάλη μείωση των δαπανών για συντάξεις σε συνδυασμό με πρόσθετα μέτρα 4,5 με 5 δισεκ. για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 είναι προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση θετικά.
Η Ελλάδα τονίζει ότι δεν λαμβάνει νέα μέτρα και φθάσαμε στο σημείο της τμηματοποιημένης αξιολόγησης, θα σπάσει σε κομμάτια η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
Το βέβαιο είναι ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει στις 26 Ιανουαρίου του 2017 και είναι ζητούμενο για τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2017.
Και ενώ η Ελλάδα βλέπει πάλι τον Schaeuble ως εχθρό η Γερμανία πιέζει την ΕΚΤ να εγκαταλείψει την χαλαρή πολιτική της ενώ η Le Pen στην Γαλλία διαμορφώνει με ένα έξυπνο πολιτικό τρόπο την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου.

H Le Pen διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα της Γαλλίας

Η Le Pen αναζητάει την στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας κυρίως του Trump ελπίζοντας ότι η φόρμουλα επιτυχίας του αμερικανού προέδρου μπορεί να εφαρμοστεί και στην Γαλλία.
Η Le Pen μπορεί στις δημοσκοπήσεις να έρχεται δεύτερη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ενδεχόμενο ότι μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να κερδίσει στην Γαλλία αποτελώντας μια τεράστια νίκη του εθνικισμού και προκαλώντας συστημικό σοκ στην Ευρώπη

Η Γερμανία θέλει αύξηση επιτοκίων και να εγκαταλειφθεί η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Και ενώ στην Ευρώπη το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται εντυπωσιακά η Γερμανία πιέζει και επιμένει η ΕΚΤ να εγκαταλείψει την χαλαρή νομισματική της πολιτική.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι και οι Γερμανοί θέλουν να ακολουθήσουν το πείραμα Trump όπου μεταθέτει το κέντρο βάρους από την νομισματική στην δημοσιονομική πολιτική αλλά χωρίς τις κρατικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η Bild γερμανοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στην Γερμανία θα πρέπει να οδηγήσει την ΕΚΤ να αλλάξει νομισματική στρατηγική.
Ο Stefan Bielmeier, επικεφαλής οικονομολόγος της DZ Bank δήλωσε ότι είναι η ώρα για εξομάλυνση, τώρα που η μεταβολή των επιτοκίων είναι διαχειρίσιμο ζήτημα.
Η ΕΚΤ όσο βλέπει να αυξάνεται ο πληθωρισμός θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια
Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι παρελθόν, θα πρέπει να επανεξεταστεί η  νομισματική πολιτική.
Οι γερμανοί δεν ανησυχούν μόνο για τις πιέσεις στις καταθέσεις που ασκούν τα αρνητικά επιτόκια αλλά θέλουν μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης