Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από Φεβρουάριο και εάν το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα – Ανέτοιμο το ΥΠΟΙΚ, καθυστερεί η Υπουργική απόφαση

Από Φεβρουάριο και εάν το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα – Ανέτοιμο το ΥΠΟΙΚ, καθυστερεί η Υπουργική απόφαση
Παρά το γεγονός, ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2016 ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες
Στα τυφλά βαδίζουνκαι πάλι οι φορολογούμενοι με τις αποδείξεις, οι οποίοι για μία ακόμη φορά δεν έχουν καμία ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών αναφορά με την χρήση του πλαστικού χρήματος, που όπως όλα δείχνουν θα μπει σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2017.
Παρά το γεγονός, ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο του 2016 ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες στα παρακάτω ερωτήματα που ταλανίζουν τους υπόχρεους.
Όπως για παράδειγμα, για το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο ποσό από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ποιες αποδείξεις θα μετράνε, τι θα γίνει με τις ιατρικές δαπάνες και τις χάρτινες αποδείξεις, ποια τα πρόσθετα κίνητρα για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα υπάρξουν κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα, αυτοκίνητα, ακόμη και ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο;
Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές, θα πρέπει οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας 10 να εκδώσουν τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία όσο καθυστερεί άλλο τόσο μένει στα χαρτιά η χρήση του πλαστικού χρήματος.
Με την ίδια υπουργική απόφαση θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις στους επιτηδευματίες αναφορικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με τα POS μηχανήματα, ενώ άγνωστη παραμένει η λειτουργία της εφαρμογής από το TAXIS που θα συνδέει «on line» όλες τις πληρωμές που θα κάνουν με κάρτα οι φορολογούμενοι με την ηλεκτρονική τους μερίδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο για το πλαστικό χρήμα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως και 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ένα μέρος του εισοδήματός τους υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος.
Εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% με πλαστικό χρήμα.
Για εισόδημα 9.000 ευρώ, απαιτούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 900 ευρώ, στα 10.000 ευρώ αυξάνονται σε 1.000 ευρώ.
Για μεγαλύτερα εισοδήματα ακολουθούν δύο ακόμα συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20% (με μέγιστο όριο απαιτούμενων πληρωμών τα 30.000 ευρώ).
Από το μέτρο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω, καθώς και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση που φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις.
Ωστόσο, και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.
Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.
Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο με συντελεστή 22%.
Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας.
Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτουμένων ύψους 1.300 ευρώ.
Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης