Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διπλό ασφαλιστικό χαράτσι για διπλά απασχολούμενους - Ποιοι μισθωτοί απαλάσσονται

tags :
Διπλό ασφαλιστικό χαράτσι για διπλά απασχολούμενους - Ποιοι μισθωτοί απαλάσσονται
Θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από την ασφάλισή τους ως μισθωτοί  6,67% και εισφορές 20% για τη δεύτερη ασφάλιση
Διπλό χαράτσι  θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά οι διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ.  
Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από την ασφάλισή τους ως μισθωτοί  6,67% και εισφορές 20% για τη δεύτερη ασφάλιση.
Πρόκειται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, λογιστές, δημοσιογράφους και άλλους επιτηδευματίες.
Ο υφυπουργός  κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα".  
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο αλλά  ωφελεί λίγους.
Ειδικότερα, σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για την συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ).
Σε περίπτωση δυο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Αντίστοιχα μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα αρκεί να καλύπτονται τα 586 ευρώ το μήνα.
Για παράδειγμα αν εισπράττει μισθό 1.500 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 300 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές 6,67% ως μισθωτός και 26,95% επί των 300 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ.
Έτσι αν για ένα, δύο μήνες δεν «κόψει» απόδειξη στο μπλοκάκι, δεν πληρώνει διπλή εισφορά.  
Η συγκεκριμένη απαλλαγή ωφελεί όσους «βγάζουν» ένα επιπλέον εισόδημα σε αραιά διαστήματα.
Ωστόσο  είναι δώρο άδωρο για όσους έχουν τακτική δεύτερη απασχόληση που εξουθενώνονται από τις εισφορές αλλά και για τους ασθενέστερους, όσους δηλαδή εργάζονται ως μισθωτοί με μερική απασχόληση (λαμβάνουν 400 ευρώ μηνιαίως) και δεν καλύπτουν το όριο των 586 ευρώ το μήνα.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης