Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δανειστές παίζουν καθυστερήσεις με πόλεμο νεύρων για την αξιολόγηση με στόχο μετάθεση χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης

Οι δανειστές παίζουν καθυστερήσεις με πόλεμο νεύρων για την αξιολόγηση με στόχο μετάθεση χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης
Kυβερνητικοί κύκλοι έκαναν την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Το κρυφτούλι με την ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει και παίζουν οι δανειστές προκειμένου μέσα από αυτόν τον πόλεμο νεύρων να πετύχουν τον στόχο τους: να καθυστερήσουν όσο μπορούν τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την ποσοτική χαλάρωση (QE).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε άγνοια για το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά και να κλείσει το κεφάλαιο της δεύτερης αξιολόγησης.
 «Δεν έχω παραπάνω λεπτομέρειες» για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, ανέφερε η Βανέσα Μοκ, για την οποία η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί κατά την επόμενη υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 26 Ιανουαρίου στη βελγική πρωτεύουσα.
«Η σύνοδος της ευρωζώνης της 26ης Ιανουαρίου θα είναι μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση» είπε.
Η Βανέσα Μοκ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Κομισιόν επιθυμεί να κλείσει γρήγορα η παρένθεση της αξιολόγησης, αλλά το όλο θέμα προσκρούει σε επιφυλάξεις άλλων θεσμών.
«Η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά από όλους τους εμπλεκόμενους», παρατήρησε, αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι άλλοι εμπλεκόμενοι βάζουν τρικλοποδιές στην ομαλή συνέχιση της διαδικασίας. Πρόκειται για τον γνωστό... ύποπτο, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και το ΔΝΤ.
Ο Γερμανός υπουργός ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το πακέτο παροχών που διένειμε η ελληνική κυβέρνηση χωρίς προηγουμένως να πάρει την άδεια του και θεωρεί ότι πρέπει να τιμωρηθεί για αυτή την ενέργεια.
Μία γεύση για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα θα πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorkingGroup της 12ης Ιανουαρίου στην διάρκεια του οποίου θα φανούν οι προθέσεις των θεσμών.
Το επόμενο μήνυμα θα σταλεί από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έρθει «face to face» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο παρασκήνιο της συνόδου θα έχουν πολλά να πουν όπως συνηθίζει να πράττει ο Γερμανός…
Στο προσκήνιο ο κ. Σόιμπλε θα έχει μία πρώτη τάξεως ευκαιρία να στριμώξει για τα καλά τον Έλληνα υπουργό προς παραδειγματισμό της Ιταλίας.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης - έστω και αν δεν ομολογείται - είναι τελείως άγνωστος.
Χθες, πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Και αυτό όμως είναι προσδοκία καθώς πηγές από την Κομισιόν κάνουν λόγο για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον Μάρτιο.
Ανεξάρτητα με τις εκτιμήσεις της κάθε πλευράς το μόνο σίγουρο είναι ότι η αξιολόγηση έχει «παγώσει» για τα καλά και οι πάγοι θα αργήσουν να λιώσουν…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης