Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΤΕ: Προς νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων - Στο 19% η αύξηση των θέσεων

tags :
ΣΕΤΕ: Προς νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων - Στο 19% η αύξηση των θέσεων
Το στοίχημα, όμως, για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα νέα ρεκόρ αφίξεων να μετουσιωθούν και σε νέα αυξημένα έσοδα
Νέο ρεκόρ αφίξεων αναμένεται να επιτύχει, εκτός δραματικού απροόπτου, ο ελληνικός τουρισμός το 2017, όπως προκύπτει από τον αριθμό των αεροπορικών θέσεων που έχουν κλείσει ήδη για τα περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια οι διεθνείς tour operators.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η αύξηση των θέσεων είναι της τάξης του 19%, που σημαίνει ότι έχουν κλεισθεί από τώρα επιπλέον 3,6 εκατ. θέσεις σε σύγκριση με το 2016, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 22,45 εκατ. θέσεις.

Οι θέσεις των tour operators ανά χώρα

Γερμανία και Βρετανία σπάνε όλα τα κοντέρ και προγραμματίζουν, η κάθε μια, υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων από τις επόμενες χώρες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και από άλλες αγορές όπως η Γαλλία, Δανία κ.ά.
Ο ΣΕΤΕ διευκρινίζει ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο είναι ενδεικτικές του ενισχυμένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Το στοίχημα, όμως, για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα νέα ρεκόρ αφίξεων να μετουσιωθούν και σε νέα αυξημένα έσοδα, κάτι που δεν έγινε δυνατό φέτος, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι ταξιδιωτικές ει- σπράξεις θα παρουσιάσουν τελικά πολύ μικρή μείωση αντί της αρχικά υπολογισθείσας απόκλισης του -5,5% σε σύγκριση με το 2015, ενώ η αύξηση των συνολικών αφίξεων θα είναι άνω του 3,5%, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια.
Ακόμη και με ελαφρώς μειωμένα τα έσοδα, σύμφωνα με την περιοδική έκδοση Ελληνικός Τουρισμός Εξελίξεις - Προοπτικές που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝ ΣΕΤΕ), ο τουρισμός συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με πολύ δυναμικό τρόπο: Έχει γίνει ένας πραγματικός «εθνικός πρωταθλητής» στον αγώνα για μια εξωστρεφή ελληνική οικονομία, αφού περισσότερο από 90% των εσόδων του προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ κατά τη θερινή σεζόν απασχολεί πλέον περισσότερο από 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας σε αριθμό απασχολούμενων (μετά το εμπόριο και το σύνολο του πρωτογενούς τομέα) και μπροστά από τη μεταποίηση και τον δημόσιο τομέα.
Αναφορικά με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις του 2017, τα στοιχεία που αναφέρονται στο διάστημα από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και παρασχέθηκαν στον ΣΕΤΕ από την Ελληνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) δείχνουν ότι οι 15 μεγαλύτερες αγορές μας καλύπτουν περισσότερο από το 90% των προγραμματισμένων θέσεων, με τις πέντε πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Γαλλία) να καλύπτουν σχεδόν το 60%.
Σημειώνεται πως πρόκειται για τον αρχικό προγραμματισμό (Νοέμβριος 2016) που υπόκειται σε αναθεώρηση έως τα τέλη Ιανουαρίου 2017, οπότε και θα εκδοθεί ο τελικός προγραμματισμός για την προσεχή θερινή περίοδο.

Οι προκρατήσεις ανά προορισμό

Εξετάζοντας, πάντως, την εικόνα ανά προορισμό, το 2017 αναμένεται να βουλιάξουν η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, καθώς η Μύκονος εμφανίζει πολύ μεγάλη αύξηση (+55% ή 263 χιλ., στις 743 χιλ. θέσεις), ενώ αύξηση 36% παρουσιάζει και ο αριθμός των θέσεων για Σαντορίνη (+224.000, στις 841.000) και 32% η Ζάκυνθος (+285.000, στις 1.178.000).
Τα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό έχουν μικτή εικόνα, καθώς η Κως είναι στα ίδια επίπεδα (+2%) με τον αντίστοιχο προγραμματισμό πέρυσι, ενώ μεγάλη πτώση παρουσιάζουν μόνο η Λήμνος και η Μυτιλήνη (-52% και -37% αντίστοιχα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης