Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρότερο λογαριασμό μέτρων θα ζητήσει η Αθήνα για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση και να μπει στο QE - Ναυαγεί το Eurogroup 26/1/2017

Μικρότερο λογαριασμό μέτρων θα ζητήσει η Αθήνα για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση και να μπει στο QE - Ναυαγεί το Eurogroup 26/1/2017
Επομένως το νέο ορόσημο που έχει θέσει η Αθήνα για συμφωνία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, θα περάσει άπρακτο όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.
Σενάριο για λιγότερα από  5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ  για την τριετία 2018 - 2020 ώστε να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα και να κλείσει η β΄ αξιολόγηση δουλεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Διαφορετικά η συμφωνία - σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) -  ανάμεσα στις δύο πλευρές μετατίθεται για τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για της 20 Φεβρουαρίου του 2017.
Επομένως το νέο ορόσημο που έχει θέσει η Αθήνα για συμφωνία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου του 2017, θα περάσει άπρακτο όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.
Και αυτό γιατί σε μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι το εργασιακό, οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018-2020, ο διευρυμένος «κόφτης» ακόμη και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναζητείται λύση σε πολιτικό και μόνο επίπεδο.
Επομένως ούτε οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν την προσεχή Πέμπτη 12 Ιανουαρίου του 2017 πρόκειται να βγάλουν άκρη με τα πέντε προηγούμενα «αγκάθια».
Οπότε η μόνη σημασία την οποία έχει το Euro Working Group (ΕWG) για την ελληνική πλευρά είναι για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των θεσμών για τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει προκαταβολικά το Ταμείο και αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιο «σκόντο» σε αυτό τον λογαριασμό.  
Να σημειωθεί ότι το διάστημα μέχρι την Πέμπτη που θα συνέλθει η ομάδα των ευρωπαίων τεχνοκρατών θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες ζυμώσεις από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχει επωμισθεί το βάρος της αξιολόγησης.  
Στο Euro Working Group στις 12/1/2017 θα ανακοινωθεί και επίσημα το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους, ενώ στην διάρκεια αυτής της συνεδρίασης θα φανεί αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ικανοποιήθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου, στην οποία διατυπώνει την πίστη του στο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει.
Με βάση τα νέα σενάρια θεωρείται πρώιμη κάθε εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στη σύνοδο της ευρωζώνης της 26ης Ιανουαρίου όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο παρασκήνιο αυτής οι δύο άνδρες θα έχουν πολλά να πουν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο προσκήνιο ο κ. Σόιμπλε θα έχει μία πρώτη τάξεως ευκαιρία να στριμώξει για τα καλά τον Έλληνα υπουργό προς παραδειγματισμό της Ιταλίας.
Εκτός και αν μέχρι τότε έχουν λιώσει οι πάγοι…
Οι  θεσμοί κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β' αξιολόγηση βλέποντας την Ελλάδα να μην «καίγεται» για δανεικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Και ακολουθούν το ομόλογο Σαμαρά, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ.
Πριν από τον Απρίλιο η Αθήνα έχει να πληρώσει κάτι «ψιλά» και δη στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης