Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε εφαρμογή από σήμερα σχέδιο εκτάκτων μέτρων της ΡΑΕ για να αποφευχθεί το ενεργειακό μπλάκ άουτ λόγω του ψύχους

tags :
Σε εφαρμογή από σήμερα σχέδιο εκτάκτων μέτρων της ΡΑΕ για να αποφευχθεί το ενεργειακό μπλάκ άουτ λόγω του ψύχους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκ περιτροπής διακοπών της παροχής φυσικού αερίου στις οικιακές καταναλώσεις, αν κριθεί αναγκαίο
Με έκτακτες εισαγωγές ρεύματος, τη διακοπή λειτουργίας ενεργοβόρων βιομηχανιών και την εκ περιτροπής λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο  επιχειρεί η ΡΑΕ να διαχειριστεί το πρόβλημα ανεπάρκειας φυσικού αερίου που παρατηρείται από χθες στη χώρα.
Τα μέτρα ελήφθησαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε η ΡΑΕ χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου και αφού προηγουμένως ο ΔΕΣΦΑ είχε κηρύξει το σύστημα φυσικού αερίου σε κατάσταση “πορτοκαλί συναγερμού”.
Από χθες το μεσημέρι και μέχρι τη Τετάρτη που τα αποθέματα της Ρεβυθούσας θα ενισχυθούν με ένα ακόμη φορτίο 114 χιλιάδων κυβικών, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί στα τεχνικά του μέγιστα καθώς οι καταναλώσεις λόγω αφ’ ενός της αυξημένης χρήσης των νοικοκυριών εξαιτίας του ψύχους και αφετέρου της ηλεκτροπαραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών στις γύρω χώρες λειτουργεί με συνολικό έλλειμμα 100.000 μεγαβατώρων.

Προσπάθεια να αποφευχθεί η εκ περιτροπής διακοπή της παροχής στα σπίτια
Η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί καθώς η ΔΕΠΑ έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες εισαγωγής πρόσθετης ποσότητας από τα σημεία εισόδου στη Βουλγαρία και την Τουρκία και ο αγώνας των αρμοδίων αρχών είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το έσχατο μέτρο των εκ περιτροπής διακοπών στους οικιακούς καταναλωτές.
Οι καταναλώσεις φυσικού αερίου από το Σάββατο άρχισαν να σπάνε απανωτά ιστορικά ρεκόρ ξεκινώντας από τις 220 χιλιάδες μεγαβατώρες και φτάνοντας χθες το βράδυ στις 290 χιλιάδες μεγαβατώρες όταν οι μέχρι τώρα αιχμές του συστήματος ήταν στις 160 -170 χιλιάδες μεγαβατώρες.

Στα όρια των αντοχών του το ηλεκτρικό σύστημα
Στα όρια των αντοχών του λειτουργεί από χθες και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς στα ασυνήθιστα επίπεδα άνω των 9.000 μεγαβατώρων έφτασε και η ζήτηση σε ηλεκτρισμό.  
Η άπνοια και η συννεφιά δεν ευνόησαν την παραγωγή αιολικών και φωτοβολταικών με αποτέλεσμα η συμβολή τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Από χθες το μεσημέρι το σύστημα φυσικού αερίου τέθηκε σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» (επίπεδο 2) και η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης που συγκάλεσε η ΡΑΕ έπειτα από τη γνωστοποίηση που έκανε ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε στη λήψη εκτάκτων μέτρων για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.
Ζητήθηκε η συνδρομή των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που συμμετέχουν στη διακοψιμότητα προκειμένου να εξοικονομηθούν φορτία φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με εξαίρεση τα ορυχεία της ΔΕΗ για να καλύψουν την αυξημένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
Ο ΑΔΜΗΕ κλήθηκε να αναζητήσει από τους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών με τις οποίες υπάρχει διασύνδεση έκτακτες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ ως προμηθευτής να προχωρήσει επίσης σε αύξηση εισαγωγών.

«Επιστράτευση» λιγνιτικού δυναμικού και περικοπές εξαγωγών
Εκ περιτροπής θα λειτουργήσουν από σήμερα οι μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμες μεγαβατώρες για την τροφοδοσία της οικιακής κατανάλωσης.  
Επιπλέον επιστρατεύεται το σύνολο του διαθέσιμου λιγνιτικού δυναμικού και πετρελαϊκού δυναμικού της ΔΕΗ, ενώ προβλέπεται και η μέγιστη δυνατή χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ήδη για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 19 χιλιάδες μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά πλέον των υποχρεωτικών 22 χιλιάδων μεγαβατώρων.
Προγραμματισμένη για σήμερα είναι και η λειτουργία της ακριβής μονάδας ανοιχτού κύκλου της Ηρων Θερμοηλεκτρικής.
Αποτέλεσμα της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων είναι και η διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος σήμερα στα υψηλά των 77 ευρώ η μεγαβατώρα στις ώρες αιχμής (μετά τις 8 το βράδυ) από τα 54 ευρώ η μεγαβατώρα στην κρίση που προηγήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων.
Για πρωτοφανή  κατάσταση του συστήματος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, σημειώνοντας ότι λειτουργούν στα όρια των αντοχών τους.
Η κατάσταση επανεκτιμάται συνεχώς μέσω επαναπαλαμβανόμενων συσκέψεων των  αρμοδίων φορέων.
Το επόμενο μέτρο στην περίπτωση που χρειαστεί θα είναι οι περικοπές εξαγωγών χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα των εκ περιτροπής διακοπών των οικιακών καταναλώσεων σε περίπτωση που υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης