Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύριζα από τον «κόφτη» δαπανών περνάει το αφορολόγητο - Συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί για να επιστρέψουν οι θεσμοί

Σύριζα από τον «κόφτη» δαπανών περνάει το αφορολόγητο - Συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί για να επιστρέψουν οι θεσμοί
Η απόσταση των δανειστών με την ελληνική πλευρά μπορεί να έχει μειωθεί στα 200 - 300 εκατ. ευρώ για το 2018 πλην όμως δεν έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί αυτό το κενό
(upd) Με τη δέσμευση ότι το αφορολόγητο ποσό θα ενταχθεί στις δαπάνες που θα εποπτεύει και μετά το 2018 ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης φέρεται να έφυγαν, χθες 11/1/2017 από το Παρίσι, Τσακαλώτος - Χουλιαράκης με προορισμό τις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, οι δύο άνδρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνάντηση η οποία έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.
Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Με δεδομένη την αγωνία της Αθήνας ότι δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στόχος είναι η β' αξιολόγηση να κλείσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ή τουλάχιστον να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία με τους δανειστές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα» από το Δεκέμβριο λόγω των «αγκαθιών» που αφορούν στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις).
Η απόσταση των δανειστών με την ελληνική πλευρά μπορεί να έχει μειωθεί στα 200 - 300 εκατ. ευρώ για το 2018 πλην όμως δεν έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί αυτό το κενό, δηλαδή οι  τομείς στους οποίους θα γίνουν περικοπές.
Την ίδια ώρα παραμένει το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν είναι εφικτός και ζητάει  - προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - μέτρα που θα επιβληθούν μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2018.
Έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά θα πρέπει τουλάχιστον να μπει  στις δαπάνες που θα επιτηρεί ο κόφτης.
Το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα βρεθεί σήμερα 12/1, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου.
Την ελληνική πλευρά στο Euro Working Group θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση αναμένεται να κρατήσει μιάμιση ώρα και στόχος είναι να ξεκαθαρίσει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί. 
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης