Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λεφτά... υπάρχουν αλλά θα επιστραφούν πίσω αν δεν εξοφληθούν 95.000 συντάξεις έως τον Οκτώβριο

tags :
Λεφτά... υπάρχουν αλλά θα επιστραφούν πίσω αν δεν εξοφληθούν 95.000 συντάξεις έως τον Οκτώβριο
Οκτώ μήνες  μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου , δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη
Με ανησυχία αντιμετωπίζουν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων το «project» για την έκδοση   95.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων  μέχρι το Οκτώβριο του 2017.
Για την εξόφληση των  ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται περιμένοντας στην ουρά τουλάχιστον 2 χρόνια  έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 859 εκ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 
Η συμφωνία κλείστηκε προκειμένου ο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει χωρίς βαρίδια από το παρελθόν.
Ωστόσο η τροπολογία Χουλιαράκη που προέβλεπε την εξόφληση των συντάξεων , κατ΄επιταγή των δανειστών  , σημείωνε ότι αν δεν απορροφηθεί το κονδύλι ,100 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα , τα χρήματα θα επιστρέφουν πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πάντως οκτώ μήνες  μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου , δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές.
Όμως για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής  αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. ( προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως , Ελληνική Στατιστική Αρχή  ακόμα αναζητεί τον μαθηματικό τύπο.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 129.531 συντάξεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και 2-3 χρόνια στο ΕΤΕΑΕΠ, το ενιαίο επικουρικό ταμείο.
Το ΕΤΕΑΠ όμως πρέπει να ανταπεξέλθει μόνο του στην αποπληρωμή των συντάξεων καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο δεν επιχορηγείται πλέον από τον προϋπολογισμό και ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία. Το κονδύλι που πρέπει να εκταμιευτεί ανέρχεται σε 360 εκ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στα εφάπαξ, το υπουργείο εργασίας σημειώνει  πως από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής για εφάπαξ βοηθήματα. Έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και υπολογίζονται σε 24.500.».
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα που εκκρεμούσαν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης