Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Έχει αποκατασταθεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Σταθάκης: Έχει αποκατασταθεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
«Δεν ισχύει πλέον η σύσταση προς τους καταναλωτές να ελέγχουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας»
Στη διαβεβαίωση πως έχει αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση της τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Δεν ισχύει πλέον η σύσταση προς τους καταναλωτές να ελέγχουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας», διευκρίνισε.
Επίσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1, δήλωσε ότι οι δικαιούχοι - ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν χάνουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στην περίπτωση που υπερβούν τα όρια κατανάλωσης, που έχουν καθορισθεί για την ένταξη τους σε αυτό:
«Οι καθορισμένες καταναλώσεις για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο αφορούν σε ετήσια βάση.
Συνεπώς, αν ένας δικαιούχος υπερβεί το όριο της κατανάλωσης μέσα σε ένα τετράμηνο, έχει τη δυνατότητα να το συμψηφίσει με τα επόμενα τετράμηνα.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που γίνει υπέρβαση της οριζόμενης κατανάλωσης σε ετήσια βάση, τότε ο δικαιούχος του Κοινωνικού Τιμολογίου θα κληθεί να πληρώσει μόνον τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες με βάση το Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ».
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων (μείωση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ και κατάργηση προσωπικής διαφοράς), σημείωσε πως «αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση τα είχε απορρίψει στον προηγούμενο κύκλο της διαπραγμάτευσης και επέλεξε μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται.
Το αφορολόγητο είχε αποτελέσει για μας "κόκκινη γραμμή", την οποία κρατήσαμε μέχρι τέλους.
Τα συμφωνηθέντα μέτρα αφορούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, μέχρι τα τέλη του 2018.
Συνεπώς, δεν μιλάμε θεωρητικά, έχουμε τα αποτελέσματα του 2016, με τα δημοσιονομικά να έχουν πάει πολύ καλά, υπερκαλύπτοντας τους στόχους.
Δεν χρειαζόμαστε κανένα επιπρόσθετο μέτρο ως το τέλος του 2018». Επίσης, τόνισε πως «τώρα συζητάμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή, τη δέσμευση της χώρας να έχει ανά πάσα στιγμή ένα 4ετές πρόγραμμα.
Για επιπρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020, που είναι εκτός προγράμματος, το υπογραμμίζω, υπάρχει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα μέτρο.
Και από τη διαπραγμάτευση και από την πρώτη αξιολόγηση και με τις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι σταθερή στις θέσεις της και τα κερδίζει».
Καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμαμτος διάσωσης της χώρας μας, ξεκαθάρισε:
«Θέλουμε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Είναι σημαντικό ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και αποφασίσθηκαν για το χρέος θα προχωρήσουν, ανεξαρτήτως από το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Με αφετηρία τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που είχαμε το 2015 και το 2016, είναι απολύτως βέβαιο ότι το μέτρο του κόφτη δεν θα χρησιμοποιηθεί το 2017.
Οι ενδείξεις που έχουμε από το β’ εξάμηνο του 2016 είναι οι ανοδικές τάσεις σε πολλούς δείκτες, άρα ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Θα κλείσουμε και αυτόν το γύρο της αξιολόγησης με μια σταθερή τοποθέτηση ότι τα οικονομικά δεδομένα του 2017 θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση τα αποτελέσματα του 2016 και τις προβλέψεις μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης