Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπρος γκρεμός (4ο ευρωπαϊκό μνημόνιο από Schaeuble) και πίσω ρέμα (μέτρα ΔΝΤ)… για την Ελλάδα

tags :
Μπρος γκρεμός (4ο ευρωπαϊκό μνημόνιο από Schaeuble) και πίσω ρέμα (μέτρα ΔΝΤ)… για την Ελλάδα
Tα βέλη Σόιμπλε στοχεύουν την ελληνική κυβέρνηση την οποία ωθεί προς τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Μεταξύ Σκύλλας (ένα νέο τέταρτο μνημόνιο με την ευρωπαϊκή τρόικα χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ) και Χάρυβδης ( τα σκληρά μέτρα που ζητεί ΔΝΤ) βρίσκεται η κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά περιήλθε σε αυτό το δίλλημα μετά τη νέα τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προκειμένου να πετύχει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφάσισε να στριμώξει την Αθήνα.  
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται σήμερα 13/1/2017, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε το εξής:
αν τελικά το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Λύση που συνεπάγεται με ένα νέο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να μην αυστηρό όπως θα είναι αυτό με το ΔΝΤ όπου τα πρόσθετα μέτρα ( περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο)  που ζητεί για την τριετία 2018 - 2020 φθάνουν τα 4,5 με 5 δισ. ευρώ, εντούτοις δεν θα είναι μικρότερα από τα 2 δις. ευρώ.                      
Βέβαια το ευρωπαϊκό μνημόνιο μέχρι να αποτυπωθείς το χαρτί ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο για την Ελλάδα.
Ποιος είναι αυτός;
Ο φόβος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν την χώρα σε ένα νέο «μαρτύριο της σταγόνας». 
Το καλοκαίρι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας εκτινάσσονται στα 7,4 δισ. ευρώ με το ομόλογο Σαμαρά και των υπολοίπων πληρωμών που εκκρεμούν προς το ΔΝΤ με αποτέλεσμα η Αθήνα να βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις υποχρεώσεις.

Επιπλέον το νέο πακέτο χρημάτων διάσωσης θα πρέπει να πάρει έγκριση από την γερμανική βουλή η οποία βρίσκεται λίγο πριν την ευθεία των εκλογών.
Και επειδή δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση το επόμενο διάστημα που θα δυσανασχετήσει τους ψηφοφόρους της Μέρκελ ο Γερμανός υπουργός ξεκίνησε το παιγνίδι…
Εμμέσως τα βέλη Σόιμπλε στοχεύουν την ελληνική κυβέρνηση την οποία ωθεί προς τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Πάντως, το Ταμείο άφησε, χθες, πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα…
Μέχρι τώρα ήταν «σφίγγα» ως προς αυτό το θέμα.               
Στο μεταξύ, χθες 12/1/2017 ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος μετά την συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μοσκοβισί περιέγραψε τα τρία «αγκάθια» στα οποία έχει σκαλώσει η διαπραγμάτευση και για τα οποία αναζητείται πολιτική λύση.
Αυτά είναι:

1.       Τα μέτρα που ζητάει έως το 2018 το ΔΝΤ.

2.       Οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους θεσμούς δεν είναι εφικτός και ζητάει -ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα- από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος που θα τον διασφαλίζουν

3.       Να υπάρξει αναλυτική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης