Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπαίνει σε λειτουργία η διασύνδεση με την Ιταλία - Το μεγάλο ζήτημα της αγοράς εξισορρόπησης στο φυσικό αέριο

tags :
Μπαίνει σε λειτουργία η διασύνδεση με την Ιταλία - Το μεγάλο ζήτημα της αγοράς εξισορρόπησης στο φυσικό αέριο
Ωστόσο η κρίσιμη περίοδος για το ενεργειακό σύστημα της χώρας δεν έχει παρέλθει
Η ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο έχει αποκατασταθεί πλήρως,όμως για να είναι αυτό διατηρίσιμο θα πρέπει να υπάρξουν νέες προυποθέσεις στην αγορά.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες (12/1) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αίροντας παράλληλα την ισχύ της σύστασης προς τους καταναλωτές, να ελέγχουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πράγματι, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αλλά και η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών ηλεκτρισμού που διήρκεσε για 48 ώρες, δίνουν την εικόνα της εξομάλυνσης στην παρούσα χρονική στιγμή.
Ωστόσο η κρίσιμη περίοδος για το ενεργειακό σύστημα της χώρας δεν έχει παρέλθει.
Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση τουλάχιστον ως τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες.
Την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία, μετά από αρκετούς μήνες, η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με την πρόβλεψη για έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε ο ENTSO-E δηλαδή ο διαχειριστής του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει κίνδυνος νέων προβλημάτων στα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης, εξαιτίας αναμενόμενων προβλημάτων στη Γαλλία.
Την ίδια ώρα και το ηλεκτρικό σύστημα των Βαλκανίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του ψύχους, ενώ προβλέπεται ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει για τις δυο επόμενες εβδομάδες, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της εποχής.

Ενίσχυση τροφοδοσίας από Botas και νέο φορτίο

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην περιοχή μας, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι την Τρίτη 17/1 έρχεται ένα νέο φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς η Botas έχει διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παρέχει στη ΔΕΠΑ.
Σε ότι αφορά δε το ηλεκτρικό σύστημα υποβόσκει ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των εμπλεκομένων για το ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Ως προς τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποκλείει αλλαγές σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι απαιτείται αυξημένη εγρήγορση όχι όμως και αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Τα επιχειρήματα της ΔΕΗ και η κριτική που δέχεται

Πάντως σε αυτό δεν φαίνεται να έχει ακριβώς την ίδια γνώμη η ΔΕΗ, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωση της (12/1) σημειώνει ότι για το «θέμα της επάρκειας ηλεκτρικής ισχύος και ενέργειας που ανεφύη τις τελευταίες μέρες μεταξύ άλλων και λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης, συνεπεία του μεγάλου ψύχους, η ΔΕΗ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα με τα αναγκαία συμπεράσματα και προτάσεις εν καιρώ.»
Εμμέσως πλην σαφώς η ΔΕΗ, με την αναφορά αυτή αποδίδει το πρόβλημα και σε άλλους λόγους, πέραν της αυξημένης ζήτησης λόγω του ψύχους, υπονοώντας τις εξαγωγές ηλεκτρισμού ενώ σημειώνει ότι η τεχνητή αύξηση της Οριακής Τιμής του Συσταλτός που επιδιώχθηκε αποδείχθηκε ατελέσφορη πέραν των οικονομικών επιπτώσεων που είχε.
Στο αντίποδα όμως η ΔΕΗ δέχεται κριτική για τον τρόπο λειτουργία της στην αγορά και συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τη δυνατότητα της να προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ μεγάλες ποσότητες «αερίου εξισορρόπησης» χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ ζητεί και παίρνει από τη ΔΕΠΑ αέριο, πέραν των συμβατικών ποσοτήτων που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δυο εταιριών στην ίδια τιμή με αυτή που προμηθεύεται με τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση ποσότητες.
Έτσι οι σταθμοί φυσικού αερίου της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργούν περισσότερες ώρες με το ίδιο κόστος και να μην αποτυπώνεται στην Οριακή Τιμή του Συστήματος η συνθήκη της αυξημένης ζήτησης, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια αγορά όπου οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις θεμελιώδεις αρχές.
Αποτέλεσμα ήταν οι υπόλοιποι παραγωγοί ρεύματος να στραφούν στις εξαγωγές όπου οι τιμές ήταν υψηλές.
Το ελληνικό σύστημα βρέθηκε ελλειμματικό στην κάλυψη της αιχμής, καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταικά ήταν εκτός λειτουργίας λόγω καιρικών συνθηκών.
Τότε ελήφθη η απόφαση απαγόρευσης των εξαγωγών για 48 ώρες ενώ επεβλήθη στη ΔΕΗ να γυρίσει τις μονάδες φυσικού αερίου σε καύση πετρελαίου αλλά και να εξαντλήσει σχεδόν τόσο τις δυνατότητες των λιγνιτικών μονάδων που άρχισαν να παρουσιάζουν βλάβες όσο και των υδροηλεκτρικών με κίνδυνο μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ομως τις σχετικές αποφάσεις για περικοπή των εξαγωγών αναλαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος και διαιωνίζει μια κατάσταση δίνοντας λαβές για την συγκεκριμένη πολιτική χωρίς να έχει φτάσει ο Συναγερμός στον βαθμό 3.
Για τον λόγο αυτό και είναι κρίσιμο αν ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει κατά 51% στο Δημόσιο ή όχι.
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ λειτουργεί με diesel 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα αποζημιωνόμενη.
Με άλλα λόγια η κατάσταση όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες ανέδειξε τις ανεπάρκειες ενός συστήματος που βρίσκεται υπό συνεχή μετασχηματισμό.
Σύμφωνα κάποιες με εκτιμήσεις η λύση του προβλήματος θα ήταν η λειτουργία αγοράς εξισορρόπησης, ώστε να αποτυπώνεται στις τιμές τόσο του αερίου όσο και του ηλεκτρισμού η αυξημένη ζήτηση και οι αιχμές.
Κάτι τέτοιο θα εξανάγκαζε τους εμπλεκόμενους και στην προκειμένη περίπτωση τη ΔΕΗ να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργία της στην αγορά.
Όμως το πρόβλημα της κάλυψης των αιχμών στη ζήτηση ενέργειας φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτο ένα συμβάν τύπου Καλιφόρνιας, δηλαδή ένα black outπου θα βυθίσει όλη η Ευρώπη στο σκοτάδι.

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης