Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος - ΔΝΤ και μέτρα 4,5 δισ. ή χάος με εκλογές

tags :
Για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος - ΔΝΤ και μέτρα 4,5 δισ. ή χάος με εκλογές
Το Μαξίμου σε non paper που κυκλοφόρησε «σιγοντάρει» τις χθεσινές δηλώσεις Schaeuble και χαρακτηρίζει διέξοδο τη μη ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες της κόντρας ΔΝΤ - Schaeuble βρίσκεται για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, με τη β΄αξιολόγηση να παραμένει «παγωμένη», δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την ελληνική πλευρά πέραν της παραμονής του ΔΝΤ με σκληρά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ ή του χάους που θα προκαλέσει ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές:
Ή θα δεχθεί τα μέτρα του ΔΝΤ ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, τα οποία απαιτεί το Ταμείο για να δεχθεί τα υψηλά πλεονάσματα που ζητά ο Schaeuble ή θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και θα συνθλιβεί.
Το Μαξίμου σε non paper που κυκλοφόρησε «σιγοντάρει» τις χθεσινές δηλώσεις Schaeuble και χαρακτηρίζει διέξοδο τη μη ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, η παραμονή του ΔΝΤ θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη από τις αγορές, οι οποίες θεωρούν την παρουσία του ως δικλείδα ασφαλείας, παράμετρο την οποία αγνοεί το Μαξίμου.
Η συμμετοχή του Ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ (συνολικά 20 δισ. ευρώ). 
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Citigroup εκτιμά πως αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη .
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα καταστήσει την αξιολόγηση λιγότερο προβληματική, αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η Citigroup, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ο οποίος ανέφερε χθες πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να βρεθεί λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε ο Schaeuble.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αυτή η δήλωση είναι πολύ σημαντική, την ώρα που η Αθήνα αναζητεί πολιτική λύση και η Γερμανία είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει.
Το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δεν είναι εφικτός και ζητάει - προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - μέτρα που θα επιβληθούν μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2018.
Έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά θα πρέπει τουλάχιστον να μπει στις δαπάνες που θα επιτηρεί ο κόφτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης