Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άνθρακας ο… θησαυρός των αδήλωτων κεφαλαίων - Ραβασάκια σε 1,3 εκατ. φορολογουμένους

tags :
Άνθρακας ο… θησαυρός των αδήλωτων κεφαλαίων - Ραβασάκια σε 1,3 εκατ. φορολογουμένους
Η τιμωρητική φιλοσοφία του νόμου, η γραφειοκρατία και οι μεγάλες ποινές, αντικίνητρα για την αποκάλυψη κρυμμένων εισοδημάτων
Σε άλλη μια χαμένη υπόθεση, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί ο νόμος για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, λόγω της τιμωρητικής φιλοσοφίας από την οποία χαρακτηρίζεται το νέο πλαίσιο, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται μέχρι να καταλογιστούν οι ποινές σε όσους αποφασίσουν να αποκαλύψουν κρυμμένα από την εφορία εισοδήματα.
Η υπογραφή από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της πρώτης απόφασης για την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, ενεργοποιεί μεν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, δεν δίνει όμως λεπτομέρειες, προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει κάποιος ενδιαφερόμενος το «κοστούμι» που θα του ράψει η εφορία για να νομιμοποιήσει τα κεφάλαια και να γλυτώσει από τις ποινικές ευθύνες.
Το πρώτο δύσκολο πεδίο αφορά στην υποχρέωση των φορολογουμένων, να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την πηγή και το έτος των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Με λίγα λόγια δεν αρκεί να επιλέξει ο ίδιος ο φορολογούμενος το έτος στο οποίο θα δηλώσει τα αδήλωτα εισοδήματά του. Θα πρέπει να το αποδείξει έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επιλέξει έτος με πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή τι στιγμή που τα εισοδήματα αποκτήθηκαν σε άλλο έτος που ίσχυαν υψηλότεροι συντελεστές.
Επί της διαδικασίας πάντως, η απόφαση Πιτσιλή ορίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δηλώσεις θα χρειαστεί να υποβληθούν χειρόγραφα στον αρμόδιο έφορο.
Αν έχει γίνει ήδη έλεγχος, κοινοποιείται πρόσκληση στον φορολογούμενο να ενταχθεί, αν επιθυμεί, στη νέα ρύθμιση. Όλοι όμως μπορούν οικειοθελώς να δηλώσουν ό,τι θεωρούν πως παρέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ρύθμιση θα μείνει ανοικτή μέχρι τον Μάιο, αλλά όσο γρηγορότερα ενταχθούν (ως τον Μάρτιο), ο νόμος προβλέπει ευνοϊκότερη μεταχείριση και μικρότερες προσαυξήσεις.
Όπως προβλέπει η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, ο φόρος για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς, υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το χρόνο απόκτησης του εισοδήματος. Επιπλέον επιβάλλεται πρόσθετος φόρος από 8% έως 30% ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο έλεγχος και προσαύξηση έως και 25% ανάλογα με το έτος στο οποίο δηλώνεται το εισόδημα (όσο παλαιότερη είναι η υπόθεση τόσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής).
Αυτό οδηγεί σε έναν καθαρό συντελεστή φορολόγησης έως και περίπου 62%. Να σημειωθεί ότι εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου ο συντελεστής του πρόσθετου φόρου υπολογίζεται με 8% και εφόσον υποβληθεί έως τις 31 Μαΐου με συντελεστή 10%.
Το «αντίδωρο» είναι η απαλλαγή από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η ρύθμιση αφορά φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση.
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν μέχρι τις 31.5.2017, αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι την 30.9.2016.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται, κατά περίπτωση, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα. Με την υποβολή της δήλωσης διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου. Εάν από τις υποβληθείσες δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

Ραβασάκια σε 1,3 εκατ. φορολογουμένους

Τις επόμενες ημέρες, οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ, των ελεγκτικών κέντρων και των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου, πρόκειται να συντάξουν χιλιάδες ειδοποιητήρια, με τα οποία θα ενημερώνονται οι «ύποπτοι» φορολογούμενοι ότι έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία, με τις «ευνοϊκές» σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα, διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Η «δεξαμενή» από την οποία θα προκύψουν τα ειδοποιητήρια, περιλαμβάνονται τα 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ φορολογουμένων για τα οποία ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει στοιχεία από διάφορες λίστες και τα οποία μπήκαν το προηγούμενο διάστημα σε διαδικασία προτεραιοποίησης ανάλογα με τις ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης