Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας απαντά στο δημοσίευμα της Bild: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας απαντά στο δημοσίευμα της Bild: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος
(upd) Η γερμανική κυβέρνβηση αναμένει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς είναι κάτι που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητο, τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. 
Προηγήθηκε δημοσίευμα της Bild, το οποίο υποστήριζε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ετοιμάζεται να προχωρήσει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μπορεί η Γερμανία να επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει στο ΔΝΤ αυτό που ζητάει.
Δηλαδή σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 12 Ιανουαρίου 2017 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είχε αναφέρει ότι  αν το ΔΝΤ δε συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θα πρέπει να βρεθεί λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε ο Schaeuble.
Ο ίδιος φέρεται να επανέλαβε πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους, εμμένοντας στην άποψη πως το μείζον ζήτημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Schaeuble «δεν κρατήθηκε» να ασκήσει κριτική και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η ΕΚΤ θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής εντός του 2017».
Πάντως, αν και δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ, παραδέχτηκε πως η τράπεζα έχει λάβει μια εντολή και οι προσπάθειές της είναι αξιοσημείωτες.
Τέλος, ο Schaeuble επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αδυναμίες άλλων χωρών και όχι της Γερμανίας είναι που εμποδίζουν την αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρωζώνη.
Για να μπορέσει η Γερμανία να ταχθεί υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής - για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών προνομίων - είναι ζωτικής σημασίας η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες να εφαρμόσουν τους κοινούς κανόνες, υποστήριξε ο Γερμανός αξιωματούχος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης