Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα για το χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup (26/1)

Η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα για το χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup (26/1)
Τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του προσεχούς Eurogroup 
Η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα βρεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του Eurogroup έχουν ως εξής:

Ελλάδα

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει την πρόοδο της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, βάσει των νέων στοιχείων που παρασχέθηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία.
Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία εγκρίθηκαν από την Ευρωομάδα κατά τη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου 2016.

Εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σχετικά με τα αποτελέσματα της έκτης αποστολής εποπτείας μετά το πρόγραμμα στην Ιρλανδία και της πέμπτης αντίστοιχης στην Πορτογαλία.
Οι δύο αποστολές διεξήχθησαν μεταξύ τέλους Νοεμβρίου και αρχών Δεκεμβρίου του 2016.
Σκοπός της εποπτείας μετά το πρόγραμμα είναι να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση το εκάστοτε κράτος μέλος να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας.
Η εποπτεία διενεργείται μέχρι να επιστραφεί τουλάχιστον το 75 % της βοήθειας που είχε ληφθεί.

Διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου IV

Η Ευρωομάδα θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα πορίσματα που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατόπιν της ενδιάμεσης αποστολής του όσον αφορά τη διαβούλευση με την ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου IV.
Το ΔΝΤ διεξάγει παρόμοιες διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του, είτε πρόκειται για μεμονωμένες χώρες είτε για νομισματικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του.
Τα τελικά πορίσματα της διαβούλευσης αναμένονται τον Ιούνιο.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: Σύσταση 2017 για τη ζώνη του ευρώ

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου όσον αφορά την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2017.
Οι συστάσεις του 2017 για την ευρωζώνη αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις δημοσιονομικές πολιτικές και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Μετά από συζήτηση στα πλαίσια της Ευρωομάδας, το σχέδιο σύστασης θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις 27 Ιανουαρίου.

Σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων - Ισπανία και Λιθουανία

Η Ευρωομάδα θα εξετάσει τα νέα δημοσιονομικά σχέδια της Ισπανίας και της Λιθουανίας, με βάση τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2017.
Οι δύο χώρες υπέβαλαν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων τους τον περασμένο Οκτώβριο, με βάση το σενάριο αμετάβλητης πολιτικής, δεδομένου ότι κατά τη στιγμή εκείνη οι κυβερνήσεις τους δεν είχαν πλήρη δημοσιονομική εξουσία λόγω των εν εξελίξει εθνικών εκλογικών διαδικασιών.
Ως εκ τούτου, χρειάστηκε να υποβάλουν νέο σχέδιο μετά τον διορισμό των αντίστοιχων νέων κυβερνήσεών τους.

Άλλα θέματα

Η Ευρωομάδα θα διεξαγάγει συζήτηση σχετικά με την ενσωμάτωση του δημοσιονομικού συμφώνου στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών της ευρωζώνης και την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης