Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καταρχήν συμφωνία θα επιδιώξει στο Eurogroup (26/01) ο Τσακαλώτος - Επιμένει σε πολιτική λύση η κυβέρνηση - Τι λέει η Ε.Ε.

tags :
Καταρχήν συμφωνία θα επιδιώξει στο Eurogroup (26/01) ο Τσακαλώτος - Επιμένει σε πολιτική λύση η κυβέρνηση - Τι λέει η Ε.Ε.
Ο Τσακαλώτος δεν περιγράφει στην επιστολή του τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση
(upd2) Μία καταρχήν συμφωνία, ένα «προσύμφωνο» επιδιώκει η Αθήνα στο κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουάριου 2017, αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ του bankingnews.gr με τίτλο «Με νέα πρόταση σοκ η Ελλάδα». 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει στο Eurogroup να γεφυρωθούν οι διαφορές και να «κλειδώσει» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα μέτρα με τα οποία θα συμφωνήσει το Δ.Ν.Τ. για μετά το 2018 και θα περιλαμβάνονται στον «κόφτη», χωρείς να απαιτείται ψήφισή τους από τη Βουλή, καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος.
Μάλιστα, η κυβέρνηση θέλει με την καταρχήν συμφωνία να λάβει έναν οδικό χάρτη ώστε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, έχοντας όμως λάβει πολιτικού χαρακτήρα οδηγίες και κατευθύνσεις για να κινηθούν στην κατεύθυνση της τάχιστης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews.gr, με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα προσέλθει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017, όπως ενημέρωσε μέσω επιστολής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Επί της ουσίας η επιστολή αποτελεί «κενό γράμμα» καθώς δεν περιγράφει τις συγκεκριμένες θέσεις της κυβέρνησης. 
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε μια προσπάθεια σύγκλισης και εξεύρεσης κοινών τόπων πριν από τις μεγάλες αποφάσεις.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί αναλυτικά στο Eurogroup της Πέμπτης 26/1 όπου η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή την συνεδρίαση.
Ο κ. Τσακαλώτος θα αναλύσει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Οι ενότητες αυτές είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι μεταρρυθμίσεις και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η κυβέρνηση επιθυμεί την επίλυση όλων των θεμάτων σε μία συμφωνία - πακέτο.
Εκτιμάται ότι το ελληνικό κείμενο θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης η οποία λόγω των εξωφρενικών απαιτήσεων του ΔΝΤ έχει σχεδόν λιμνάσει.
Μετά τις απειλές Schaeuble ότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα» η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε νέες συμπληγάδες με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας που εγκυμονεί τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει η χώρα (ομόλογο Σαμαρά 2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ).  
Ως αντάλλαγμα για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει αυτός ο «διευρυμένος κόφτης» που σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνταξιούχους πρόκειται να ισχύει μόνο για ένα χρόνο (σ.σ. το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018), η κυβέρνηση ζητά ισχυρότερη δέσμευση από το Eurogroup για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Και παράλληλα επιμένει στην πρόταση για διατήρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% αλλά με τη διαφορά ότι το 1% από το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στην οικονομία με τη μορφή μειώσεων στη φορολογία ή έκτακτων βοηθημάτων.

Η «απάντηση» της Κομισιόν

Στην επιστολή του κ. Τσκαλώτου αναφέρθηκε κι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας πως τέτοια ζητήματα συζητιούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Eurogroup.
Επίσης εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις, προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία και να διευκολύνει «περαιτέρω πρόοδο».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup».
«Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.

Πηγές ΕΕ: Καλή αφετηρία για συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών η επιστολή Τσακαλώτου

Ως μία καλή αφετηρία για επίτευξη συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών χαρακτήρισε την επιστολή Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιστολή Τσακαλώτου είναι καλά διατυπωμένη την επιστολή, ωστόσο θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.
Τέλος, αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης της Christine Lagarde και του Wolfgang Schaeuble στο Νταβός, οι πηγές τόνισαν πως επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης