Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μονόδρομος για τον Τσίπρα η νομοθέτηση 7 δισ. μέτρων για να αποφευχθεί η δραματική επανάληψη του 2015 και ο φόβος του Grexit

tags :
Μονόδρομος για τον Τσίπρα η νομοθέτηση 7 δισ. μέτρων για να αποφευχθεί η δραματική επανάληψη του 2015 και ο φόβος του Grexit
Για τον Τσίπρα δεν υπάρχουν επιλογές ή θα ψηφίσει τα 7 δισ μέτρα ή θα αποχωρήσει ηττημένος και αποτυχημένος.... θα επιλέξει να ψηφίσει τα μέτρα
Το αυστηρό «τελεσίγραφο» εταίρων και δανειστών που κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από το χθεσινό 26/1/2017 δραματικό Eurogroup, βάζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον ενός διλήμματος για το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Το δίλημμα για τον πρωθυπουργό δεν είναι άλλο από το να επιλέξει σε ποιο από τα δυο  κατηγορηματικά «ΟΧΙ» τα οποία διατύπωσε  στην πρόσφατη συνέντευξή του -και επαναλαμβάνει μέχρι και αυτή τη στιγμή- θα …πάρει πίσω ή αλλιώς θα «καταπιεί».
Το πρώτο «ΟΧΙ» του Αλέξη Τσίπρα ήταν στη λήψη και ψήφιση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018 ενώ το δεύτερο αφορούσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Όμως το χθεσινό 26/1/2017 Eurogroup με το οποίο οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την προκαταβολική ψήφιση μέτρων ύψους 7 δις ευρώ, χωρίς να διαφαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση, δε αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα.
Ή προχωρά στην ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές κλείνοντας την β΄ αξιολόγηση και ξεμπλοκάροντας την χρηματοδότηση της χώρας ή διαφορετικά οδηγείται σε αδιέξοδο με μόνη επιλογή την διεξαγωγή εκλογών.
Η επιλογή να προχωρήσει η κυβέρνηση στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ψηφίζοντας νέα μέτρα με παράταση του «κόφτη» για μετά το 2018 είναι μονόδρομος.
Και αυτό γιατί οι δανειστές οδηγούν εκ νέου τη χώρα σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας επαναλαμβάνοντας το οικονομικό «black out» και το «ελληνικό δράμα» του Μαΐου του 2015.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πλέον από «πρώτο χέρι» πως για τον ίδιο και την κυβέρνηση του δεν υφίσταται η επιλογή της «ηρωικής εξόδου» μέσω εκλογών καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την πολιτική του «καταστροφή» θα στιγματιζόταν ως ο αποτυχημένος αριστερός που κυβέρνησε και κατέστρεψε την χώρα, θα οδηγούσε τη Ελλάδα σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες και με τον ίδιο να φέρει την αποκλειστική ευθύνη.
Επιπλέον, αν ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει στην άμεση ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές το «true story» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει ακόμα χειρότερη τύχη και από το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά με το Grexit να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι ως μια -ενδεχομένως και η μόνη αν υπολογίσει κανείς και την έκθεση του ΔΝΤ- λύση.
Εκτός όλων των άλλων θα χαθεί και η ιστορική ευκαιρία για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και η λήψη «γενναίων» μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο όπως έχουμε επισημάνει φαίνεται ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι καθόλου βέβαιη ακόμη και εάν λάβει 7 δισ μέτρα.
Όσο για το τραπεζικό σύστημα και τις επένδυσεις, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας να «πλανάται» και την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός προγράμματος θα κατέρρεαν «εν μία νυκτί».
Ωστόσο κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι ο Μητσοτάκης που θα κυβερνήσει εμπνέει τις αγορές και η έλευση του στην εξουσία θα αντιμετωπιζόταν θετικά αλλά μέχρι να γίνει αυτό η ζημία στην οικονομία θα είχε γίνει και ο Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε 7 δισ αλλά ο λογαρισμός θα είχε ανέβει... μπορεί οι δανειστές να ζητήσουν 8 ή 9 δισ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να κερδίσει σχεδόν τίποτα από την προσφυγή στις κάλπες.
Άλλωστε, η δημοσκοπική κατάρρευση του ιδίου και του κόμματός του δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις καθώς η κάλπη θα λειτουργήσει «τιμωριτικά» για τον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Κάμμενο που όλα δείχνουν πως θα μείνει και εκτός νέας Βουλής.
Το επιχείρημα να πάει τώρα σε εκλογές για να κρατήσει ένα 20% ποσοστό είναι έωλο επιχείρημα, η ψήφος θα είναι τιμωρητική για την αποτυχημένη αριστερά.
Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός εκτιμήσει πως καταγγέλλοντας για μία ακόμα φορά τους «ακραίους δανειστές» που ζητούν «νέες θυσίες και αίμα στην αρένα των μνημονίων» δεν θα κερδίσει την εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα  θα είναι και πάλι το ίδιο.
«Πολιτικό αδιέξοδο» και «ακυβερνησία».
Ακόμη και σε ένα σενάριο επιστημονικής δαντασίας που κέρδιζε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρητορική και την στάση που κράτησε στα δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι σχεδόν βέβαιο πως κανένα από τα κόμμα της Αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δεχθεί να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Όσο για το επιχείρημα πως αν ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν νέα μέτρα τότε μπορεί να έχει απώλεια της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι τουλάχιστο «αβάσιμο».
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής» είπε πρόσφατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζουν πως αν διεξαχθούν τώρα εκλογές περισσότεροι από τους μισούς θα βρεθούν …εκτός νυμφώνος και θα βλέπουν την Βουλή από τα καφέ της πλατείας Συντάγματος....
Αν μάλιστα γίνουν και με λίστα δηλαδή προκηρυχθούν άμεσα κάποιοι έχουν ήδη και τον φόβο πως θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδας.
Ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να περιμένουν και να πιουν το νέο «πικρό ποτήρι» που θα «σερβίρουν» οι δανειστές προσδοκώντας ότι θα υπάρξει μία καλύτερη εκλογική συγκυρία στο προσεχές μέλλον για τους ίδιους και το κόμμα τους.
Με λίγα λόγια, η ψήφιση των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές με μια ενδεχομένως «βελτιωμένη» και πιο «ήπια» πολιτικά πρόταση είναι το …«πράσινο μίλι» που πρέπει να διαβεί ο πρωθυπουργός ελπίζοντας και προσδοκώντας ότι ίσως μελλοντικά του δοθεί … «χάρη».   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης