Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι συμβαίνει στις σχέσεις Τσακαλώτου – Τσίπρα; - Ποιος θα φορτωθεί την επώδυνη συμφωνία

Τι συμβαίνει στις σχέσεις Τσακαλώτου – Τσίπρα; - Ποιος θα φορτωθεί την επώδυνη συμφωνία
Ο Τσακαλώτος έχει ήδη προειδοποιήσει το Μαξίμου μετά και το τελευταίο Eurogroup ότι τα περί επίτευξης  «πολιτικής συμφωνίας» δεν φαίνεται να αποδίδουν
Ρήγμα κορυφής έχει προκύψει μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με επίκεντρο... ποιος θα φορτωθεί την επώδυνη συμφωνία.
Ο Τσακαλώτος έχει ήδη προειδοποιήσει το Μαξίμου, μετά και το τελευταίο Eurogroup, ότι τα περί επίτευξης  «πολιτικής συμφωνίας» δεν φαίνεται να αποδίδουν και να λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν από εταίρους και δανειστές.  
Ο ίδιος επιμένει ότι η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είναι «επώδυνη και οριακά διαχειρίσιμη» στην ψήφισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ κατά πληροφορίες έχει θέσει θέμα και προσωπικό αν μπορεί ο ίδιος να αντέξει το βάρος αυτής της απόφασης.  
Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται, ωστόσο, να έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν σε υψηλό επίπεδο επαφές του πρωθυπουργού που θα «λειάνουν τις γωνίες» και θα κάνουν τη τελική συμφωνία πιο «εύπεπτη»  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στην εσωκομματική τάση, στην οποία ηγείται άτυπα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την κίνηση των 53.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει τοποθετηθεί δημόσια στο παρελθόν ότι δεν θα προσυπογράψει καμίας μορφής μείωση του αφορολόγητου ή περικοπής συντάξεων όπως η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.
Για όλα αυτά έλαβε τις πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι θα έχει την πλήρη πολιτική και εσωκομματική κάλυψη και στήριξη του Μαξίμου το οποίο θα αναλάβει «την πλήρη ευθύνη των τελικών αποφάσεων και του πολιτικού κόστους»
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο ίδιος εδώ και καιρό αναφέρει ότι το 95% των θεμάτων της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης έχουν κλειδώσει και ενοχλήθηκε - κάποιοι λένε «εξοργίστηκε» - όταν το Μαξίμου, με non paper στις 31/1, ουσιαστικά υιοθέτησε το δημοσίευμα του Bloomberg, που ανέφερε ότι μόλις το 1/3 των συμφωνηθέντων του μνημονίου έχουν υλοποιηθεί.  
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη ημέρα υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για το πώς γράφτηκε ένα τέτοιο non paper χωρίς πρώτον να έχει λάβει γνώση ο ίδιος και το γραφείο του και πως το εν λόγω άτυπο ενημερωτικό σημείωμα αψηφούσε τον «μηχανισμό λειτουργίας της συμφωνίας» και εξέθετε τον ίδιο και κατ' επέκταση την κυβέρνηση, η οποία αληθώς λέει ότι το 90% με 95% των προαπαιτούμενων έχουν συμφωνηθεί και κάποια έχουν ήδη υλοποιηθεί ή μένει να νομοθετηθούν.
Το θέμα έλαβε τέλος εκεί, αλλά η «οργή» Τσακαλώτου δεν είχε ακόμα σβήσει και όταν άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στη Βουλή, να τον κατηγορεί ότι είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος των καθυστερήσεων και των εμπλοκών στη διαπραγμάτευση και να «χρησιμοποιεί» ως επιχείρημα το ίδιο το non paper του Μαξίμου, έγινε έξαλλος και ζήτησε τον λόγο.  
Τον λόγο τελικά δεν τον έλαβε, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να επικαλείται τον κανονισμό, αν και ο ίδιος φέρεται να επιμένει ότι θα έπρεπε ο πρωθυπουργός, που ελάμβανε τον λόγο, και ο πρόεδρος της Βουλής να του αφήσουν το περιθώριο να τοποθετηθεί για 2 με 3 λεπτά.
Στην ουσία αυτό που συμβαίνει στις σχέσεις Μαξίμου Τσακαλώτου είναι ποιος εν τέλει θα χρεωθεί την επώδυνη συμφωνία η οποία έρχεται, καθώς ο κ. Τσακαλώτος διαπραγματεύεται, αλλά πάντα στη βάση των εντολών που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης