Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιμένει ο Thomsen (ΔΝΤ): Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις

Επιμένει ο Thomsen (ΔΝΤ): Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις
Ο Thomsen επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις μειώσεις των συντάξεων και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Το πάγιο αίτημά του για «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» από την Ελλάδα διατύπωσε σήμερα 7 Φεβρουαρίου του 2017 ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Poul Thomsen.
Ο Thomsen επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις μειώσεις των συντάξεων και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, παρουσιάζοντας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
Η υιοθέτηση αυτών των προαπαιτούμενων,  είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας έτσι ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ωστόσο, υποστήριξε επίσης ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμο.
Ο κ. Thomsen δε στάθηκε ιδιαίτερα στις διαφωνίες που υπήρξαν εντός του Ταμείου κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου του 2017.
Σε ότι αφορά την έκθεση που ήταν αποτέλεσμα της συνεδρίασης, τόνισε πως «δεν σχετίζεται με την τρέχουσα β' αξιολόγηση, αλλά σκοπός της είναι να αναδείξει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να επανέλθει σε μια εύρωστη ανάπτυξη».
Επίσης, διευκρίνισε ότι «έχει περιοριστεί το χάσμα» σχετικά με τη σύγκλιση των Ευρωπαίων και τις θέσεις του Δ.Ν.Τ. για τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, καθώς οι πρώτοι «δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της».
Για το επίμαχο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ωστόσο οι διαφορές παραμένουν, με το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός Grexit, διαμήνυσε πως «το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit».

Στα 115 δισ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε φόρους και κοινωνική ασφάλιση είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη

Κατά το ΔΝΤ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε φόρους και κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι μακράν οι υψηλότερες στην Ευρώπη καθώς έχουν ανέλθει στα 115 δισεκ ευρώ, ή περίπου το 70% του ΑΕΠ.
Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους και το ήμισυ των κοινωνικών συντελεστών ασφαλείας είναι χρέος προς το κράτος.
Αυτό το υπερβολικά μεγάλο βάρος χρέους επιβαρύνει τους ισολογισμούς των εταιρειών και ιδιωτών, εμποδίζει τις επενδύσεις, την κατανάλωση και επιβαρδύνει την ανάπτυξη.
Το φορολογικό χρέος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του συνόλου των υποχρεώσεων προς το κράτος και συγκεντρώνεται ανάμεσα σε ένα σχετικά μικρό αριθμό φορολογουμένων.
Στο τέλος Νοεμβρίου 2016 το φορολογικό χρέος - ληξιπρόθεσμες οφειλές - ανήλθαν σε 94,2 δισεκ. ευρώ ή 55% του ΑΕΠ και αντιστοιχούν περίπου σε 4,3 εκατομμύρια. Σχετικά με το 85% των οφειλετών χρωστούν λιγότερο από 3,000 ευρώ και αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των συνολικών φορολογικών οφειλών.
Αντίθετα, λιγότερο από το 1% των οφειλετών έχουν οφειλές πάνω από 1 εκατ.
Είναι προφανές ότι περίπου το 80% των φορολογικών οφειλών, επιβαρύνονται ασύμμετρα ως προς την κατανομή των χρεών.

Το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα με βάση το ΔΝΤ

Συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Γερμανία σε συντάξεις και άλλες ασφαλιστικές καλύψεις



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης