Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρωτοβουλίες Dijsselbloem για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα - Χωρίς Χουλιαράκη το EWG σήμερα 09/02

Πρωτοβουλίες Dijsselbloem για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα - Χωρίς Χουλιαράκη το EWG σήμερα 09/02
Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup
(upd3) Πρωτοβουλίες για να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεμπλοκάρει η β΄αξιολόγηση εν όψει του καθοριστικού Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αναλαμβάνει ο πρόερδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem. 
Υπό αυτό το πρίσμα και λόγω χαμηλών προσδοκιών από τη σημερινή (09/02) συνεδρίαση του Euro Working Group αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τον T. Wieser να μην παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης αλλά ο σύμβουλός του Π. Νικολαϊδης.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραστεί στη συνεδρίαση, χωρίς εμπεριστατωμένη πρόταση για τα μέτρα της τριετίας 2018-2020.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματουχο, ο Dijsselobloem θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με Έλληνες αξιωματούχους και αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Euro Working Group θα συνεδριάσει σήμερα χωρίς να αναμένεται κάποια απόφαση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Όπως τόνισε, μετά τη σημερινή συζήτηση, που είναι σημαντική γιατί θα αφορά στην ουσία των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Εurogroup Jeroen Dijsselbloem, θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στις Βρυξέλλες εργάζονται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με εντολή να κλείσουν σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.
Να σημειωθεί ότι χθες 8 Φεβρουαρίου του 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε να μην μετάσχει ο κ. Χουλιαράκης και στο πλαίσιο αυτό να ενημερωθεί ο επικεφαλής του EWG για την παρουσία του Π. Νικολαϊδη, ο οποίος είναι σύμβουλός του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Χουλιαράκης θα βρίσκεται στο London School of Economics, προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία.
Το κλίμα ήταν βαρύ από χθες το βράδυ 8/2 στις Βρυξέλλες, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, προεξάρχοντος του J. Dijsselbloem,  ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ολλανδία δεν πρόκειται να ψηφίσει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Αμέσως μετά ήρθε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ο οποίος επανέφερε το σενάριο του Grexit.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
, δύο κόφτες, έναν «κανονικό» με τον οποίο θα μειώνονται συντάξεις και αφορολόγητο και έναν «αντίστροφο» μέσω του οποίου θα επιστρέφεται το κοινωνικό μέρισμα από τους φόρους, προβλέπει η ελληνική πρόταση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το τοπίο γύρω από την τελευταία παραμένει θολό και μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να κλείσει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Διαφορετικά στην σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group δεν πρέπει να τρέφονται προσδοκίες για λήψη αποφάσεων και συγκεκριμένα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Επομένως, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να περιοριστούν σήμερα σε έναν ακόμη απολογισμό της κατάστασης με φόντο την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Παρά ταύτα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης (που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG) θα δώσει σε αυτή την συνεδρίαση το στίγμα για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η Αθήνα τα οποία συζητήθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική θέση στην ελληνική πρόταση έχει η νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 7.200 ευρώ ( από 8.6363 σήμερα) για να μπορέσει η χώρα να λάβει το «εισιτήριο» για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ελληνική πλευρά προτείνει ακόμη την επιβολή δύο διαφορετικών είδη «κοφτών» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ενός κανονικού, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων ( όπως, συντάξεις, αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές κ.ά) και θα μπαίνει σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του πλεονάσματος.
Και ενός «αντίστροφου», με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί μέσω της υπεραπόδοσης των εσόδων να μειώνει φόρους και να δίνει βοηθήματα σε χαμηλόμισθους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχου.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που θα εκτείνεται ώς το 2021, δηλαδή για την τετραετία 2018 - 2021), αυτοί μάλλον θα παραμείνουν ασφυκτικοί.
Η ελληνική πλευρά προτείνει εναλλακτικά, αντί 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα, 3% του ΑΕΠ για 5 έτη, έως το 2023 δηλαδή.
Η ίδια πρόταση προβλέπει ακόμη κάλυψη του «κενού» των 400 εκατ. ευρώ το 2018 από διάφορες παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τις νέες περικοπές που θα γίνουν σε αμυντικές δαπάνες έως και τα κονδύλια των υπουργείων.

Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, 00:30

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης