Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Αξιοσημείωτη πρόοδος για την ελληνική αξιολόγηση - Απολογισμός 20/2 - Σε λίγες ημέρες επιστρέφουν οι θεσμοί

Dijsselbloem: Αξιοσημείωτη πρόοδος για την ελληνική αξιολόγηση - Απολογισμός 20/2 - Σε λίγες ημέρες επιστρέφουν οι θεσμοί
Ο Dijsselbloem τόνισε πως όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων
(upd6) Χωρίς συμφωνία για την αξιολόγηση - όπως άλλωστε αναμενόταν- αλλά και χωρίς σαφή ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες, η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως καθίσταται γνωστό, στη συνάντηση της 10ης Φεβρουαρίου καταγράφηκε πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναλυτικότερα, σε δήλωσή του, ο Jeroen Dijsselbloem, κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο», τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε «κοινό τόπο», ενώ αναφέρει πως το κλιμάκιο των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.
Ο ίδιος τόνισε πως όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.
Παράλληλα, σημείωσε πως στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου - το επόμενο τακτικό Eurogroup - θα γίνει απολογισμός της προόδου της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.



Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, ο διευθυντής της γγ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Marco Buti, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Declan Costello, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Pooul Thomsen με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Delia Velculescu.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 και ακόμα 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018.

Νωρίτερα το BankingNews.gr ανέφερε: 

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και δεν θα συμφωνηθεί, αν δεν υπάρχει όλο το πακέτο», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
Η παραπάνω δήλωση του κ. Τσακαλώτου έρχεται ως απάντηση στις πληροφορίες πως οι πιστωτές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Εκτός του κ. Dijsselbloem στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, ο διευθυντής της γγ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Marco Buti, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Declan Costello, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Pooul Thomsen με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Delia Velculescu. 
Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πληροφορίες για επιστροφή των θεσμών την Κυριακή (12/2) και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 13/2

Για επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ANT1, και ενώ η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τον Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, και εκπροσώπους των θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πιθανή θεωρείται η επιστροφή του κλιμακίου των θεσμών στην Αθήνα την Κυριακή και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τη Δευτέρα (13/2).
Φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια φόρμουλα, που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου, με στόχο να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Το πιθανότερο είναι, ωστόσο, η συμφωνία να μην κλείσει στις 20/2, αλλά σε έκτακτο Eurogroup στις 10 Μαρτίου ή στο τακτικό της 20ης Μαρτίου.

Το παρασκήνιο

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με στόχο να κλείσει η β΄αξιολόγηση, με τους θεσμούς να προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση το «σπάσιμο» του πακέτου μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της την πρόταση των Ευρωπαίων και ΔΝΤ, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε κοινή στάση έναντι της Ελλάδας, για μέτρα 3,6 δισ., τα 1,8 δισ. μέχρι το 2018 και τα υπόλοιπα μετά το 2018.
Ουσιαστικά "σπάει" το πακέτο των 3,6 δισ. σε δύο δέσμες του 1,8 δισ., η πρώτη να νομοθετηθεί άμεσα και η δεύτερη εν ευθέτω χρόνω.
Τα μέτρα αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Σημειώνεται ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες να "ξεπαγώσει" η αξιολόγηση.
Η κρίσιμη σύσκεψη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, υπό το βλέμμα του Jeroen Dijsselbloem ξεκίνησε στις 16:00.
Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο, σε ερώτηση της Deutsche Welle κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος St. Seibert  όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την καγκελάριο Merkel ή τον Schaeuble.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, «φόρμουλα» μέτρων για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση που παραμένει μετέωρη αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές, με ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Μετά την ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης που επιχείρησε το EuroWorking Group, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, δεν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους αλλά οι στόχοι για τα πλεονάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία εκτός του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών θα συμμετάσχουν: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επίτροπος Pierre Moscovici από την Κομισιόν, ο Klaus Regling από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο Benoit Coeuree της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο P. Thomsen εκ μέρους του ΔΝΤ.
Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν στο Reuters ότι θεσμοί και ΔΝΤ θα εμφανιστούν έναντι της Ελλάδας με κοινή στάση.
Στόχος της συνάντησης είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ όλων των μερών και πρωτίστως μεταξύ των ίδιων των δανειστών.
Οι θεσμοί αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά το πλαίσιο των μέτρων που απαιτούνται για να «ξεπαγώσει» η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η πρόταση περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα ληφθούν εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους για το πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ) που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε- σύμφωνα με πληροφορίες- και το EuroWorking Group, παρόλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.
Μάλιστα την Ελλάδα δεν εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά ο σύμβουλος του Παναγιώτης Νικολαΐδης.
Ο κ. Χουλιαράκης προτίμησε να εμφανιστεί ως ομιλητής σε ακαδημαϊκή ομιλία στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, γεγονός που πυροδότησε πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου στο EWG δεν υπήρξε πρόταση από την ελληνική πλευρά για το δημοσιονομικό «κόφτη» και τα μέτρα μετά το 2018.
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
 Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
«Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το Λονδίνο.

Έλληνας αξιωματούχος: Δεν αναμένεται συμφωνία σήμερα (10/2) - Να μη δραματοποιείται η συνάντηση των Βρυξελλών

Δεν αναμένεται συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας στη σημερινή, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπουργού Οικονομικών, με εκπροσώπους των θεσμών.
Αυτό κατέστησε σαφές Έλληνας αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σε δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η συνάντηση, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές και τα Μέσα να μη δραματοποιούν τη συνάντηση.
«Δεν είναι μια οριακή συνάντηση», επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ωστόσο, πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση».
Στην άποψη ότι δε θα υπάρξει σήμερα συμφωνία συνηγορούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Thomas Wieser, ο διευθυντής της γγ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Marco Buti, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Declan Costello, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Pooul Thomsen με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Delia Velculescu.
Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 και ακόμα 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018.

Dijsselbloem: Δεν θα συζητήσουμε για το χρέος αλλά για τα πλεονάσματα

Οι σημερινές επαφές για την Ελλάδα δεν αφορούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε ο Dijsselbloem, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις για την β΄ αξιολόγηση δεν είναι επείγουσες.
Όσον αφορά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.

Eυρωζώνη και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση έναντι της Ελλάδας

Μια κοινή βάση μέτρων για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση κλείδωσε σήμερα ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή του πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει έστω και μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η πρόταση αυτή, η οποία προφανώς περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, θα υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση εντός της ημέρας.
Ήδη νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες».
Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λίγα λεπτά αφού διέρρευσε ότι οι Θεσμοί συμφώνησαν σε κοινή πρόταση προς την Ελλάδα και η οποία θα κατατεθεί στην ελληνική πλευρά.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πηγή των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή (10/2/2017) συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους Θεσμούς.

(Πρώτη ενημέρωση 02:58, 10 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης