Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Αναπόφευκτη» η ανάληψη χρεών του Μεγάρου Μουσικής - Η απάντηση του Υπ. Οικονομικών στο bankingnews.gr

tags :
«Αναπόφευκτη» η ανάληψη χρεών του Μεγάρου Μουσικής - Η απάντηση του Υπ. Οικονομικών στο bankingnews.gr
Στο δημόσιο χρέος «έγραψε» ο Χουλιαράκης προβληματικό δάνειο 112 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής!
Την εφαρμογή του νόμου  νόμου 4366/15-2-2016 ο οποίος υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και  αποσκοπεί στην εξυγίανση του Μεγάρου Μουσικής συνολικά και στην βέλτιστη εποπτεία του, επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση στο δημοσίευμα του www.bankingnews.gr, σχετικά με το προβληματικό δάνειο 112 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δυνατότητα να αναλάβει με υπουργική απόφαση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέη του οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ή οποιουδήποτε άλλου φορέα.
Η ανάληψη των συγκεκριμένων χρεών έγινε κατ’ εφαρμογή του νόμου 4366/15-2-2016 ο οποίος υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και  αποσκοπεί στην εξυγίανση του Μεγάρου Μουσικής συνολικά και στην βέλτιστη εποπτεία του.
Σημειώνουμε ότι η παραπάνω διαδικασία ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι η παροχή διαδοχικών εγγυήσεων εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, σε όλα τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής έως το 2014 είχε ήδη επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα η σημερινή μεταφορά των οφειλών να αποτελεί απλή λογιστική διαδικασία που δεν επιβαρύνει περαιτέρω το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης».

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 10 Φεβρουαρίου 2017:

Στο δημόσιο χρέος «έγραψε» ο Χουλιαράκης προβληματικό δάνειο 112 εκατ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής!

Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα μέτρα και το χρέος ακόμη εκκρεμεί, τεράστιο θέμα δημιουργείται με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να ενσωματώσει στο δημόσιο χρέος δάνειο 112 εκατ. ευρώ  του Μεγάρου Μουσικής που κατέπεσε και θα πρέπει να πληρώσει το δημόσιο.
Τα εκατομμύρια των φορολογούμενων δηλαδή οι οποίοι εκτός από τα μνημονιακά βάρη θα πρέπει να πληρώσουν και τα δάνεια του Μεγάρου που είχε συνάψει με κρατική εγγύηση ο Οργανισμός με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ είχε συναφθεί το 2003 το οποίο όμως κατέπεσε στην συνέχεια.
Όπως προκύπτει από την απόφαση Χουλιαράκη που έχει στην διάθεση του το «bankingnews» το ανεξόφλητο κεφάλαιο - πλην των επιβαρύνσεων από τόκους- ποσό των 112,292 εκατ. ευρώ περνάει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 στο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης  το οποίο για το 2017 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 330,070 δισ. ευρώ ή στο 182,5% του ΑΕΠ.
Η ιστορία με αμαρτωλά δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου είναι γνωστή από παλιά (προ Μνημονίου).
Πριν φτάσουμε να συζητάμε για την πώλησή τους το καλοκαίρι του 2016 είχε προηγηθεί από τις ελληνικές αρχές ενδελεχής έλεγχος για το ποιοι και πώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτές τις «τυφλές» δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και προβληματικές ΔΕΚΟ.
Τα «θαλασσοδάνεια» αυτά - που δεν αφορούν τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές - δόθηκαν σε περισσότερες από 12.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις την περίοδο 2006-2011 και εκτιμάται ότι ήταν ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα των ελεγκτικών αρχών στην οποία χρησιμοποιήθηκε πόρισμα - σοκ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σε αυτό αποκαλύπτεται η μεγάλη «βιομηχανία» που είχε στηθεί τα χρόνια της… ευμάρειας.
Διατυπώνονται ενστάσεις για συγκεκριμένα ποσά δανειοδότησης που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και μέσα σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα εταιρειών από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων, της νηματουργίας, αλλά και από τον χώρο του Τύπου.
Στις 40 και πλέον σελίδες του πορίσματος περιγράφεται το σαθρό σύστημα παροχής των εγγυήσεων, ενώ παρουσιάζονται περιπτώσεις επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από αυτό αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν στη συνέχεια.
Το πόρισμα αυτό αποτέλεσε «οδηγό» για το ελληνικό δημόσιο, που σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκε να πληρώσει την εγγύηση δανείων προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να «γλιτώσει» τις επιβαρύνσεις που προκαλούσαν στον προϋπολογισμό καταπτώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Π.Λ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης