Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβέρνησης και αγροτών – Δραγασάκης: Υλοποιήσιμα τα αιτήματα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβέρνησης και αγροτών – Δραγασάκης: Υλοποιήσιμα τα αιτήματα
«Πέρα από τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας»
Τα δύο τρίτα (2/3) των αιτημάτων, 15 από τα 20, που διατύπωσαν οι αγρότες είτε υλοποιούνται, είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση, σημείωσε αμέσως μετά τη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με αντιπροσωπεία αγροτών ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Πέρα από τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.
Ο στόχος ο δικός μας δεν είναι απλώς να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Πρέπει, επομένως, να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιούν τις εσωτερικές ανάγκες αλλά και να απευθύνονται στις παγκόσμιες αγορές.
Για αυτό το λόγο μετέφερα τη βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά ότι πρόθεση μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Αιτήματα, ιδέες, προτάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε, πάντα βέβαια μέσα στις δυνατότητες που έχουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ελληνικός κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το θέμα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας είναι ευρύτερο, γι' αυτό και απηύθυνε έκκληση για δημόσιο διάλογο γύρω από ορισμένα θέματα που δεν συζητούνται.
«Ποια είναι αυτά;
Πρώτον, πώς θα ενισχύσουμε τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των αγροτών.
Δεν υπάρχει χώρα με ισχυρή αγροτική οικονομία που να μην υπάρχει κάποιας μορφής συλλογική οργάνωση των αγροτών, είτε συνεταιρισμοί είτε ομάδες παραγωγών ή άλλα κοινοπρακτικά σχήματα.
Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες και χωρίς καν μια φερέγγυα και αξιόπιστη συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι αγρότες το κατάλαβαν.
Δεύτερον να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων και μορφές οργάνωσης οι οποίες θα επιτρέπουν στις εξατομικευμένες οικογενειακές καλλιέργειες που έχουμε στην Ελλάδα να βγάλουν τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά.
Δεν μπορεί ο καθένας μόνος του.
Τρίτον να συζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της Αγροτικής Τράπεζας έχει τελειώσει.
Η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η "κάρτα αγρότη", αλλά φυσικά αυτό δεν αρκεί, υπάρχουν και άλλες ιδέες και άλλες δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο το νέο αγρότη, που ήδη εξαγγέλθηκε σχετικό πρόγραμμα, αλλά και να ενισχύουν επενδυτικά σχέδια, και μεγάλα και μεσαία και μικρά.
Και κυρίως καινοτόμες ιδέες στον αγροτικό χώρο.
Επίσης να συζητήσουμε θέματα που αποφεύγουμε να τα συζητάμε αλλά πρέπει να τα συζητάμε και αυτά.
Παραβατικότητα.
Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, που πρέπει ασφαλώς να τις πολεμήσουμε και ήδη παίρνονται μέτρα, αλλά πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο διότι αν κάποιος κάνει φοροδιαφυγή και δεν πληρώνει τίποτα και ο άλλος που μπαίνει στον αγροτικό συνεταιρισμό ή στην ομάδα παραγωγών πληρώνει τις υποχρεώσεις του, αυτό δημιουργεί μια ανισότητα η οποία διαλύει τα πάντα.
Και επίσης να συζητήσουμε για ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα όπως είναι, ας πούμε, το γάλα τη διενέργεια κλαδικών μελετών, να δούμε τα προϊόντα που παίζουν ένα ειδικό βάρος από το "άλφα έως το ωμέγα".
Να εντοπίσουμε προβλήματα, να εντοπίσουμε δυνατότητες και να προχωρήσουμε συγκροτημένα στην αντιμετώπιση τους και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
Η εντύπωση μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, και αυτοί που ήταν μαζί μας σήμερα, συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά, και συνειδητοποιούν την ανάγκη με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύσεις. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «κλείσαμε την συνάντηση με σχεδιασμό έπειτα από ένα διάστημα να γίνει διάλογος στοχευμένα με τα υπουργεία για εξειδικευμένα ζητήματα.
Να δοκιμάσουμε αν αυτά που είπαμε έγιναν, αν προέκυψαν δυσκολίες κλπ.
Βεβαίως, η κυβέρνηση συνολικά θα είναι στη διάθεση των αγροτών για να δούμε αυτό το ευρύτερο θέμα της μετάβασης σε ένα νέο υπόδειγμα αγροτικής ανάπτυξης που θα είναι επωφελές και για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης