Οικονομία

Πτώση 7% στην κατανάλωση τροφίμων προκάλεσε τον Ιανουάριο 2017 η αβεβαιότητα για τη διαπραγμάτευση

Πτώση 7% στην κατανάλωση τροφίμων προκάλεσε τον Ιανουάριο 2017 η αβεβαιότητα για τη διαπραγμάτευση
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι και ο Φεβρουάριος εμφανίζει μέχρι σήμερα τα ίδια τα χαρακτηριστικά με μείωση της ζήτησης.
Έντονη ανησυχία επικρατεί σε επιχειρηματικούς κύκλους εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώνεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Το στοιχείο που τους «φόβισε» ήταν η πρωτοφανή πτώση της ζήτησης σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και σε είδη τροφίμων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αγορά των σούπερ μάρκετ «βούλιαξε» τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση 7%.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι και ο Φεβρουάριος εμφανίζει μέχρι σήμερα τα ίδια τα χαρακτηριστικά με μείωση της ζήτησης.
Ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων στον κλάδο του λιανεμπορίου αποδίδουν την καθίζηση της ζήτησης στο γεγονός ότι δεν κλείνει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Τα ίδια θεωρούν ότι οι απλοί καταναλωτές φοβούνται ότι αν …πάει κατά στραβά και δεν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα πιθανόν να έρθει αντιμέτωπη με την αλλαγή νομίσματος και να έρθει το Grexit.
Την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες όπως και τα στελέχη εκτιμούν ότι δεν υπάρχει προοπτική εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά κατανοούν εν μέρει τον καταναλωτή που λόγω της κακής ψυχολογίας μειώνει τα έξοδά του και προχωρούν στην αγορά προϊόντων που θεωρούν αναγκαία για την καθημερινή τους επιβίωση.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αναποφασιστικότητα που κυριαρχεί στο επιτελείο του Μαξίμου, να δώσει τέλος στην αναμονή και στην αβεβαιότητα, μεταφράζεται σε χρήμα.
Σήμερα, η οικονομία το μόνο που χρειάζεται είναι να πορεύεται με ασφάλεια και κυρίως ότι θα συνεχίζεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Επιχειρηματίες με έντονη παρουσία στην αγορά λένε ότι το πακέτο μέτρων που θέλουν να επιβάλλουν οι θεσμοί, τεθούν σε εφαρμογή από το 2018 και το 2019 δεν θα επηρεάσουν άμεσα την οικονομία Υποστηρίζουν ότι τα ίδια τα μέτρα έχουν ως αστάθμιστο παράγοντα την πορεία της οικονομίας.
Αυτό που κατανοούν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θυσιάζει» προς το παρόν το φετινό οικονομικό έτος για το οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για ανάπτυξη τουλάχιστον στα επίπεδα του 1% με 1,5% ενώ στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί απόψεις για ανάπτυξη στα επίπεδα του 2,7% Όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αναβλητικότητά της, να κλείσει τη διαπραγμάτευση, πλήττει άμεσα την ψυχολογία των καταναλωτών και θρυμματίζει την οικονομία λόγω της ανασφάλειας.
Τα ίδια εκτιμούν ότι το κόστος των νέων φόρων που ζητούνται από τους θεσμούς είναι μικρότερο για την οικονομία, έναντι της αβεβαιότητας που δημιουργεί ή ίδια η διαπραγμάτευση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης