Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Εάν χαθεί η προθεσμία στις 20/2 θα απαιτηθούν μήνες για την συμφωνία στην ελληνική αξιολόγηση

tags :
FT: Εάν χαθεί η προθεσμία στις 20/2 θα απαιτηθούν μήνες για την συμφωνία στην ελληνική αξιολόγηση
Οι Ολλανδικές και Γαλλικές εκλογές θα μπορούσαν να μεταθέσουν για μήνες την ελληνική αξιολόγηση
Εάν χαθεί η προθεσμία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 ίσως απαιτηθούν μήνες για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Aξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές - Ελλάδος - δανειστών δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ειδικά στο αίτημα του ΔΝΤ που ζητάει να δοθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα, οπότε η συμφωνία Ελλάδος - δανειστών μπορεί να απέχει μήνες.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας καθώς θα χρειαστεί 7 δισεκ. τον Ιούλιο του 2017, ωστόσο είναι προφανές ότι το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των ολλανδικών και γαλλικών εθνικών εκλογών. 
Ολλανδοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν νέο κοινοβούλιο στις 15 Μαρτίου, ενώ οι γάλλοι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2017.
Αλλά οι υπουργοί δεν αναμένεται να λάβουν "βαρυσήμαντες αποφάσεις" σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.
Οι επενδυτές έχουν γίνει νευρικοί λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, στέλνοντας την απόδοση των ελληνικών ομολόγων έως το 13,35% ειδικά στα βραχυχρόνια ομόλογα.
Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες και άλλες φορές κρίσεις στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, κάποιοι διπλωμάτες φοβούνται ότι η αύξηση των εθνικιστικών απόψεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε Ολλανδία και Γαλλία θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος.
Η Γερμανία έχει αρνηθεί να στηρίξει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ενώ έχει δεχθεί και πίεση εσωτερικά για να κρατήσει το ΔΝΤ επί του προγράμματος.
Το ΔΝΤ θεωρείται ως μια πιο αξιόπιστος μηχανισμός από τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε μια προσπάθεια να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δανειστές από την ΕΕ και το ΔΝΤ επιχειρούν να κλείσουν μια συμφωνία 4 δισ ευρώ με φορολογικές  και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.
Ακόμα και αν μια συμφωνία μπορεί να ξεκλειδωθεί τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν περαιτέρω δύσκολες με το ΔΝΤ ως προς το θέμα της ελάφρυνση του χρέους.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι δεν θα ζητήσει την υποστήριξη για την αποδέσμευση περαιτέρω δόσεων προς την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.
"Είναι απαραίτητο να φτάσουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία" δήλωσε έλληνας αξιωματούχος.
Ένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε  ότι στόχος της Αθήνας στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν να καθοριστούν οι "τους κεντρικοί άξονες" για μια πιθανή συμφωνία, αλλά ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

(πρώτη ενημέρωση 16 Φεβρουαρίου 2017, 20:17)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης