Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράθυρο για λιγότερα μέτρα από 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ αφήνουν οι δανειστές – Η αξιολόγηση δεν κλείνει στις 20/2

tags :
Παράθυρο για λιγότερα μέτρα από 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ αφήνουν οι δανειστές – Η αξιολόγηση δεν κλείνει στις 20/2
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχουν σχεδόν κλείσει ακόμη και το ευαίσθητο θέμα των ομαδικών απολύσεων το οποίο δεν θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις.
Μόνο με θαύμα και ίσως με λιγότερα μέτρα από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές και αποτελεί το τελευταίο σενάριο αυτού του σίριαλ - θα κλείσει πλέον η δεύτερη αξιολόγηση, αφού και η πολυσυζητούμενη σύνοδος της 20ης Φεβρουαρίου που συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα θα περάσει άπρακτη.
Η Ελλάδα είναι τρίτο ή τέταρτο θέμα σε αυτή την ατζέντα ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο σε αυτό το Συμβούλιο να μην «κλειδώσει» ούτε καν η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Η διαπραγμάτευση κινείται πλέον σε τεντωμένο σχοινί αφού και οι δύο πλευρές είναι αδύνατον να βρουν πλέον κοινό σημείο αναφοράς.  
Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης στους τέσσερις θεσμούς υποστηρίζοντας ότι οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ( σ.σ. το πλεόνασμα άνω του 2% - 2,3% θα ανακοινώσει η Eurostat τον Απρίλιο) δεν αφήνουν περιθώρια για νέα μέτρα.      

Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω στην απαίτησή τους ότι η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.
 Επίσης, θεωρούν ότι το σκόντο του 1 δισ. που έκαναν στα μέτρα από 4,6 δις. σε 3,6 δις. είναι αρκετό και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει την επόμενη κίνηση.
Βέβαια αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χαμηλώσει κάτω από το 2% του ΑΕΠ ο πήχης των συνολικών προληπτικών μέτρων.
Αυτό θα γίνει με την νέα έκθεση του ΔΝΤ στην οποία θα περιλαμβάνονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία μετά τις σημαντικές διαφορές που έχουν προκύψει σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα αγκάθια αυτής της αξιολόγησης και δη τα εργασιακά μετά την διάσταση που πήρε το δημοσιονομικό αυτά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχουν σχεδόν κλείσει ακόμη και το ευαίσθητο θέμα των ομαδικών απολύσεων το οποίο δεν θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις.      
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης