Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Ο Trump ρισκάρει μια αμερικανική κρίση χρέους παρόμοια με την ευρωπαϊκή

Βαρουφάκης: Ο Trump ρισκάρει μια αμερικανική κρίση χρέους παρόμοια με την ευρωπαϊκή
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας σχολιάζει τις οικονομικές εξαγγελίες του Trump
Την άποψη του για το οικονομικό σχέδιο του Donald Trump δεν δίστασε να παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών (την περίοδο του 2015) Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως δήλωσε, λοιπόν, στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος ρισκάρει μια αμερικανική κρίση χρέους με εκτίναξη ελλειμμάτων.
«Η μεγάλη μου ανησυχία για τον Donald Trump είναι ότι οι οικονομικές του εξαγγελίες δεν είναι λογικές» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του Trump για δαπάνες 1 τρισ. δολ. «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και θα οδηγήσει στην εκτίναξη των ελλειμμάτων εάν τα καταφέρει με όλες τις φορολογικές περικοπές που θέλει να περάσει».
Την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές εντάσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν την πώληση από την Κίνα των αμερικανικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, με αποτέλεσμα τη άνοδο των αποδόσεων και τελικά θα γίνει πιο ακριβή η χρηματοδότηση του σχεδίου μέσω δανεισμού από τη διεθνή κεφαλαιαγορά.
Το ίδιο συνέβη και με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που ξεκίνησε το 2010, όταν οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών και την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους τους.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού, σε μια σειρά από τραπεζικές κρίσεις, και δραστικές μειώσεις στις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.
«Αλλά όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αρχίσουν τα ανεβαίνουν, ο Trump θα πατήσει απότομα το φρένο της λιτότητας, που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο καπιταλισμός παγκοσμίως» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης