Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ισχυρή παρέμβαση Merkel σε Lagarde αναμένει το Μαξίμου - Το ΔΝΤ ζητάει αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ άμεσα...

Ισχυρή παρέμβαση Merkel σε Lagarde αναμένει το Μαξίμου - Το ΔΝΤ ζητάει αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ άμεσα...
Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επιδοθούν σε έναν 48ωρο διαπραγματευτικό μαραθώνιο με συνέχεις επαφές, διαβουλεύσεις και ανταλλαγή email με όλες τις πλευρές
Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στο Eurogroup της Δευτέρας 20/2/2017 η Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση να πιέζει όλες τις πλευρές για μια «κατ αρχάς πολιτική συμφωνία» που θα «φρενάρει» όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τις «παράλογες και εμμονικές» απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μάλιστα πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυπταν πως το Ταμείο έχει καταθέσει πρόταση για άμεση μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 5.000 ευρώ ενώ εμφανίζεται ανυποχώρητο και στην αξίωση για νέα μείωση των συντάξεων εντός του 2018 και μάλιστα οι περικοπές να εφαρμοστούν χωρίς την διαδικασία του «κόφτη» δαπανών.
Στην ουσία ζητά την εφαρμογή μέτρων ανεξάρτητα από την πορεία των δημοσιονομικών στόχων.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έδωσε στη δημοσιότητα την ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούσε το ΔΝΤ να επανεξετάσει τη στάση του όχι μόνο στο ζήτημα των συντάξεων αλλά και σε ότι αφορά τομείς κοινωνικών δαπανών όπου η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε., όπως το σύστημα υγείας, τα επιδόματα για αναπηρία, τα επιδόματα σε οικογένειες, παιδιά και τα επιδόματα στέγασης.
«Οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν υποβοηθητικά ως κοινωνικό δίκτυ ασφάλειας συμπληρώνοντας κενά, οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από άλλους στην Ευρώπη επειδή δεν έχουν άλλα επιδόματα» αναφέρει στην επιστολή της η Έφη Αχτσιόγλου συμπληρώνοντας ότι «το μέσο εισόδημα για έναν συνταξιούχο 65 ετών είναι περίπου 9.000 ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο στην Ευρώπη ύψους 20,000 ευρώ» και πως «το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ το μήνα».
Στην ουσία η Υπουργός Εργασίας επιχείρησε να αναδείξει τη διασύνδεση αλλά και την «τοξικότητα» στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους από την παράλληλη εφαρμογή μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Με αυτά τα δεδομένα, Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επιδοθούν σε έναν 48ωρο διαπραγματευτικό μαραθώνιο με συνέχεις επαφές, διαβουλεύσεις και ανταλλαγή email με όλες τις πλευρές ενώ και ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ξένους ηγέτες και θεσμικούς.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται μόλις θα έχει την πλήρη εικόνα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη για το τι συζητήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας και κυρίως ποια στάση κράτησε κάθε πλευρά να επικοινωνήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claund Juncker.
Άλλωστε με πιθανότερο σενάριο το Eurogroup της Δευτέρας (20ης Φεβρουαρίου) να αποτελέσει ένα ακόμα ναυάγιο για την πορεία β΄ αξιολόγησης οι προσδοκίες της ελληνικής πλευρά μετατίθενται στις συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελάριου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Lagarde και τον πρόεδρο της Κομισίον Jucnker.
Οι συναντήσεις της Merkel με την Lagarde και τον Juncker θα είναι ξεχωριστές και θα πραγματοποιηθούν στην καγκελαρία την Τετάρτη (22/2/2017), δύο ημέρες μετά το Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά αν και γνωρίζει πλέον ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως δεδομένη αναμένει από το Ταμείο να ρίξει «αρκετό νερό στο καρσί» του ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Μάλιστα σε μία προσπάθεια οι Ευρωπαίοι δανειστές να πιέσουν θετικά, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του ελληνικού δράματος του 2015 η Κομισιόν σε έκθεσή της επισημαίνει σωρεία λαθών και αστοχίες υπολογιστών του Ταμείου.
Παρουσιάζει τις παραβλέψεις και τα λάθη αλλά και το μείγμα των μέτρων που επέβαλε το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για μία έκθεση που θα διευκολύνει το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από τη μέχρι τώρα άκαμπτη στάση του.
Αν η παρέμβαση της Γερμανίδα Καγγελαρίου τόσο προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Schaeuble όσο και προς την Lagarde φέρει αποτελέσματα τότε δεν αποκλείεται στις αρχές Μαρτίου να καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης