Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μας επέβαλλαν μέτρα λιτότητας και μας έδωσαν αόριστες υποσχετικές στο Eurogroup - Μεγάλο το σοκ από την νέα λιτότητα

Μας επέβαλλαν μέτρα λιτότητας και μας έδωσαν αόριστες υποσχετικές στο Eurogroup - Μεγάλο το σοκ από την νέα λιτότητα
Το 2019 που θα ξεκινήσει η νέα φοροκαταιγίδα δεν θα υπάρχουν ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, εάν την άνοιξη του 2020 δεν διαπιστωθεί ότι όντως ο στόχος του 3,5% στο πλεόνασμα όχι μόνο επιτεύχθηκε αλλά κινήθηκε και πάνω από αυτό το όριο.

Με ένα ιδιαίτερα βαρύ «πακέτο» μέτρων, που θα νομοθετεί από τώρα και θα εφαρμοστεί από το 2019 πλήττοντας μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κρατώντας στα χέρια της μόνο «υποσχετικές» από τους θεσμούς για χρέος, ποσοτική χαλάρωση ακόμη και για φοροελαφρύνσεις σε ΦΠΑ και ακίνητα.
Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία τις αποφάσεις του Eurogroup στις 20/2/2017, επί της ουσίας και η ίδια γνωρίζει ότι δεν κατάφερε να αποσπάσει τίποτα περισσότερο από ένα απλό εισιτήριο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα (σ.σ. μετά την Καθαρά Δευτέρα) - και αυτό για να αποφευχθεί το μαζικό ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα και οι εκροές στις καταθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 200 με 220 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των ημερήσιων αναλήψεων από τα ΑΤΜ το όριο αυτό εκτοξεύτηκε στα 350 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Την άφιξη των θεσμών, πρώτη μέρα της Σαρακοστής, στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να γίνει περισσότερο αναλυτικός.
Σημείωσε ωστόσο ότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η οποία μπορεί να βαδίσει έτσι μέχρι και τον Ιούνιο.
Στο διάστημα που ακολουθεί η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα πράγματα δυσκολεύουν από τον Ιούλιο και μετά με τις πληρωμές των 6 - 7 δισ. που θα πρέπει να καλυφθούν και όσο να’ ναι χωρία νέα ένεση ρευστότητας από τον ESM η ελληνική πλευρά θα βρεθεί και πάλι να ξύνει τον «πάτο του βαρελιού» για να βρει ρευστό.
Όπως αναμενόταν, το «πάρε- δώσε » κυριάρχησε στην χθεσινή συζήτηση του Eurogroup αλλά και στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν όλες αυτές τις ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών.
Το όπλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν οι τελευταίες θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την τριετία 2016-17-18.
Το όπλο των εταίρων-δανειστών ήταν η θέση ισχύος από την οποία μιλούν.
Η ελληνική πλευρά υποκύπτοντας στις πιέσεις τους καλείται να νομοθετήσει ένα προληπτικό «πακέτο» μέτρων με το οποίο θα διασφαλίζονται οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα -3,5% μετά το 2018 - όπως απαιτεί το ΔΝΤ, έχοντας ως επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Αυτό που έγινα σαφές στο Eurogroup είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα (άγαμος) σε χαμηλότερα επίπεδα ενδεχομένως και στα 5.000-6.000 ευρώ.
Η μείωση θα παράξει νέα φορολογική σοδειά η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 900 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν και οι συντάξεις περίπου 10 - 15% μεσοσταθμικά.
Οι συνταξιούχοι δε θα είναι διπλά χαμένοι καθώς το εισόδημα τους θα περιοριστεί λόγο της μείωσης των αποδοχών τους αλλά και εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Για να περάσουν από την Βουλή τα νέα υφεσιακά μέτρα η κυβέρνηση ξεκίνησε το «μασάζ» στους βουλευτές του κόμματος:
«Για κάθε ευρώ νέων μέτρων θα υπάρχει αντίστοιχη ελάφρυνση» είναι το μοτό του Μεγάρου Μαξίμου.
Δηλαδή, αν μειωθεί ένα ευρώ το αφορολόγητο, θα μειωθεί ένα ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ.
Βέβαια η αλήθεια είναι τελείς διαφορετική.
Η μείωση στους φόρους θα γίνει μόνο αν υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων, η οποία πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Eurostat.
Επομένως, το 2019 που θα ξεκινήσει η νέα φοροκαταιγίδα δεν θα υπάρχουν ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, εάν την άνοιξη του 2020 δεν διαπιστωθεί ότι όντως ο στόχος του 3,5% στο πλεόνασμα όχι μόνο επιτεύχθηκε αλλά κινήθηκε και πάνω από αυτό το όριο.
Μέχρι το 2020 όμως πολλά θα αλλάξουν.
Η νομοθέτηση όμως των μέτρων θα μείνει…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης