Τελευταία Νέα
Οικονομία

DW: Παρά τη συνάντηση Merkel - Lagarde, ασαφής η συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ' μνημόνιο

DW: Παρά τη συνάντηση Merkel - Lagarde, ασαφής η συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ' μνημόνιο
Η στάση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν αλλάζει
Αν και το ελληνικό θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής (22/2/2017) συνάντησης της Angela Merkel και της Christine Lagarde στη Γερμανία, δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός ούτε αυτή τη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το επίμαχο ζήτημα που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος -δηλ. η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό και μετά τη συνάντηση Merkel-Lagarde.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε δανειακά προγράμματα είναι η βιωσιμότητα του χρέους του πιστολήπτη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να μειωθεί.
Χωρίς να έχει δημιουργηθεί αυτή η προϋπόθεση δεν φαίνεται να έχουν νόημα γερμανικές σκέψεις για ένα μικρότερο μερίδιο συμμετοχής του Ταμείου προκειμένου να εξακολουθεί να είναι παρόν στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η Deutsche Welle, το Βερολίνο προτείνει η χρηματοδότηση του ΔΝΤ να περιοριστεί στα 5 δις ευρώ, αντί το 1/3 που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια, δηλαδή σχεδόν 29 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσίευμα του Spiegel -στον απόηχο τηλεφωνικής επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου και της επικεφαλής του ΔΝΤ- αναφέρονταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυο πλευρές συμφώνησαν αυτό ακριβώς: τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν έχει αλλάξει στάση όσον αφορά στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης