Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρέμβαση Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) για την ελληνική κρίση με σκληρή γραμμή - «Είναι κυρίως πρόβλημα της Ευρώπης»

tags :
Παρέμβαση Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) για την ελληνική κρίση με σκληρή γραμμή - «Είναι κυρίως πρόβλημα της Ευρώπης»
Επανεμφάνιση μετά από καιρό του αμερικανικού παράγοντα σχετικά με την ελληνική κρίση και με δηλώσεις που σηματοδοτούν  σκληρή γραμμή μέσω του ΔΝΤ
Η ελληνική οικονομική κρίση είναι κυρίως πρόβλημα της Ευρώπης, τονίζει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal
«Αυτό είναι πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό θέμα», είπε ο Mnuchin στη συνέντευξή του.
«Μιλάμε με τους ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ σχετικά με αυτό, αλλά αυτό είναι προφανώς θέμα που αφορά τους Ευρωπαίους ομολόγους μας».
Η διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατεύθυνση συνδρομής του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία να δώσει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με πρόσθετη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ καταδεικνύει, πως η Ουάσιγκτον θα προτρέψει το ΔΝΤ να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.
Το Βερολίνο και τα άλλα κράτη -μέλη της ΕΕ επιδιώκουν την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού αντιμετωπίζουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, επισημαίνουν οι Wall Street Journal, προσθέτοντας ωστόσο πως το ΔΝΤ φέρεται απρόθυμο να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα.
Σταμάτησε να χρηματοδοτεί την Αθήνα πριν από τρία χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του που θεωρεί πως χάθηκε στα δύο προγράμματα διάσωσης.  
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για το κορυφαίο δίλημμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα του 2017 αντιμετωπίζει τον Ιούλιο 2017 μία κρίσιμη στιγμή όταν θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια σε ομόλογα που λήγουν.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice, ξεκαθάρισε σήμερα 23/2/2017 πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε συνταξοδοτικό και φορολογικό αλλά και να υπάρξει μία «αξιόπιστη» δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους. 
Δύσκολα θα χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα
Πάντως ο Nathan Sheets, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Obama, δεν θεωρεί πως το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα σύντομα.
«Με τις γερμανικές εκλογές αργότερα το 2017, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι για μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι, όπως και στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν χωρίς νέους πόρους από το ΔΝΤ», είπε ο Sheets. 
Τι θα μπορούσε να ζητήσει ο Trump από την Ευρώπη
Ωστόσο ο Jacob Kirkegaard, εμπειρογνώμονας σε θέματα ευρώ της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας για επενδύσεις Rhodium Group, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπισει το ελληνικό πακέτο διάσωσαης ως μία ευκαιρία για συμφωνία.
«Το ένστικτο του πιθανώς να τον οδηγήσει στη σκέψη, οι ΗΠΑ να μην ξοδεύουν χρήματα των φορολογουμένων τους σε ένα μακρινό μέρος (σ.σ. Ελλάδα)», είπε ο κ Kirkegaard.
«Αλλά θέλει κάτι από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι Ευρωπαίοι να δαπανούν περισσότερα για την άμυνα», πρόσθεσε με νόημα.


www.bankingnews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης