Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιθανή παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών – Σύγχυση με την απόδειξη δαπάνης

tags :
Πιθανή παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών – Σύγχυση με την απόδειξη δαπάνης
Οι συνομοσπονδίες ζητούν την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου
Σε παράταση (ίσως ολιγοήμερη) φαίνεται να οδηγείται η προθεσμία πληρωμής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εκπνέει 28 Φεβρουαρίου μετά τα αιτήματα που έθεσαν με επιστολή τους η  ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.
Οι συνομοσπονδίες ζητούν την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου.
Αντίστοιχα, ζητούν  παράταση κατά ένα μήνα (έως 31/3) και για την υποβολή της πρώτης Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του έτους.
Με βάση την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, προκύπτει  όπως  σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης  ότι "Οι περισσότεροι έμποροι αγνοούν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους διότι πάνω από το 50% των ασφαλισμένων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών"
Σημειώνεται ότι τη πρώτη εβδομάδα μόνο το 1/3 των εμπόρων ήταν ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούνται να καταβάλλουν.
Αναλυτικότερα, από το 33% που είχαν ενημερωθεί για το ύψος των νέων εισφορών τους, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 14% υψηλότερες και το 9% στα ίδια επίπεδα.
Παράταση έως το τέλος Μαρτίου δόθηκε και για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 των δικηγόρων.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία καταβολής των ως άνω ασφαλιστικών εισφορών έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Ειδοποιητήρια δεν έχουν λάβει ακόμη και όσοι υπάγονται στην παράλληλη ασφάλιση καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.
Την ίδια ώρα σκωτσέζικο ντους για τους ασφαλισμένους και σύγχυση για τα  ασφαλίσεων κ. Τάσου Πετρόπουλου περί μη εισφοροδότησης του εισοδήματος με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.
Ο υφυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, είπε ότι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο και δεν θα υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την σχετική υπουργική απόφαση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και χρήζει διευκρίνησης.
Ωστόσο  αν αληθεύει η εξαγγελία ελαφραίνει κατά πολύ κατηγορίες πολιτών όπως οι άνεργοι , οι φοιτητές που εισέπρατταν ένα μικρό περιστασιακό εισόδημα με απόδειξη δαπάνης .  
Οι ειδικοί στην ασφάλιση επισημαίνουν και κάποιους κινδύνους  από την επέκταση της « ανασφάλιστης» φθηνής εργασίας καθώς το επιτρεπόμενο όριο αμοιβής με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι κοντά στον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης