Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πτώση της κατανάλωσης φέρνει λιγότερα έσοδα σε ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία

tags :
Η πτώση της κατανάλωσης φέρνει λιγότερα έσοδα σε ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία
Στελέχη της αγοράς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα έσοδα από ΦΠΑ θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο
Η πορεία της κατανάλωσης είναι ο αστάθμητος παράγοντας για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα κρίνει την πορεία εσόδων του κράτους από ΦΠΑ.
Τα πρώτα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα και αφορούν τον περασμένο Δεκέμβριο (2016) εμφανίζουν πτώση 7% από τον αρχικό στόχο.
Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, παρά το ότι ξεπέρασαν τα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου κατά 48 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου.
Ο ΦΠΑ, πλην καυσίμων και τσιγάρων, κατέγραψε υστέρηση 88 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, μικρότερος κατά 32 εκατ. ευρώ από τον περσινό Ιανουάριο.
Η βασική αιτία της πτώσης του ΦΠΑ είναι η μειωμένη κατανάλωση και η αύξηση της φοροδιαφυγής, δηλαδή η ταμειακή μηχανή δεν «κόβει» αποδείξεις και η συναλλαγή γίνεται με «μαύρο χρήμα», που δεν εμφανίζεται πουθενά.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα έσοδα από ΦΠΑ θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και τον Ιανουάριο, διότι η αγορά των σούπερ μάρκετ κινήθηκε χαμηλότερα κατά 7%.
Η πορεία της κατανάλωσης είναι σε καθοδική τροχιά και τον Φεβρουάριο.
Οι απώλειες είναι αισθητές τόσο για τις ίδιες επιχειρήσεις όσο και για τα κρατικά ταμεία.
Μόνο τον Ιανουάριο η κατανάλωση μειώθηκε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία υπολογίζονται σε 15 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο.
Στο «κακό» σενάριο να παγιωθεί η κατανάλωση σε χαμηλότερα επίπεδα οι απώλειες σε ΦΠΑ θα μεγιστοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Στελέχη της αγοράς εκφράζουν φόβους, αλλά και την αγωνία τους στο ενδεχόμενο να πέσει, η συνολική κατανάλωση που σήμερα διαμορφώνεται στα 45 δισ. ευρώ.
Οι καταναλωτές πιθανόν να… διαπραγματεύονται την αγορά προϊόντων χωρίς να πληρώνουν το ΦΠΑ.
Έτσι η συναλλαγή να γίνεται χωρίς την έκδοση νόμιμων αποδείξεων.
Η εκδοχή αυτή είναι απειλή για τις νόμιμες επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις ακόμη και για τη αγορά προϊόντων του ενός ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης