Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Εργαζόμαστε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ – Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το πλεόνασμα 3,5%

Regling: Εργαζόμαστε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ – Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το πλεόνασμα 3,5%
«Τα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα με δεδομένη τη συμμετοχή του Ταμείου», υπενθύμισε 
Οι Ευρωπαίοι δανειστές εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στοπ ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στις 26 Φεβρουαρίου 2017 ο Klaus Regling.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις εν λόγω διαπραγματεύσεις, με όλες τις πλευρές «να βρίσκονται πιο κοντά».
«Τα εθνικά κοινοβούλια (εντός Ε.Ε.) ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα με δεδομένη τη συμμετοχή του Ταμείου», υπενθύμισε ο κ. Regling.
«Το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας την πορεία της ελληνικής οικονομίας του 2016, που ήταν καλύτερη από τα αναμενόμενα.
Μόλις λάβουμε όμως όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης.
Ελπίζω να έχουμε δίκιο, επειδή κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Regling, ενώ πρόσθεσε ότι η δεύτερη βασική διαφωνία με το Δ.Ν.Τ. η πρόταση (του Ταμείου) να πάρει επιπρόσθετα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα.
Στην Ευρώπη πιστεύουμε πως τα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Αυτή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της παρούσας αβεβαιότητας.
Αλλά οι θέσεις μας όλο και προσεγγίζονται και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα είμαστε σε θέση να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες μας. Εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αρκετά εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως το Δ.Ν.Τ. θα συμμετέχει στο πρόγραμμα».
Μία επίσης πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
«Το έχουν υπογράψει όλοι οι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ικανά για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο το 2018.
Το Δ.Ν.Τ. διαφωνεί με τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά ακόμα κι έτσι η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος.
Το ερώτημα που θέτει είναι η χρονική διάρκεια που θα πρέπει να πετυχαίνονται τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο
Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση γιατί η συμφωνία λέει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 και να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Δεν υπάρχει όμως ορισμός αυτού του διαστήματος αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό», είπε ο κ. Regling, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της χρονικής διάρκειας των πλεονασμάτων του 3,5% είναι ανοιχτό για διαπραγμάτευση.
Σε ό,τι αφορά στη γειτονική μας Ιταλία, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποια τραπεζική κρίση, παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις τραπεζών που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.
«Η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν εργάζονται για την επίλυση των όποιων προβλημάτων», διαβεβαίωσε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στη συνέντευξη στην εφημερίδα «El Pais», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έτερη χώρα της κρίσης, την Ισπανία, τονίζοντας ότι το σχετικό οικονομικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία, επαναφέροντας την ισορροπία στον τραπεζικό κλάδο και εξαλείφοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.
Ωστόσο, χτύπησε το «καμπανάκι» για το δημοσιονομικό έλλειμμα της μεσογειακής χώρας, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει εκτροχιασμός.
Καταλήγοντας, διαμήνυσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος για να καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πολλές προκλήσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης