Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο BankingNews: Με υγιή διεθνοποίηση και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα αντιμετωπίζουμε την κρίση

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο BankingNews: Με υγιή διεθνοποίηση και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα αντιμετωπίζουμε  την κρίση
Άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανασίου Σαββάκη
«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας διέρχεται σαφώς από την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Άρα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της χώρας, που με τη σειρά τη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο στη βιομηχανία, όσο και σε πλήθος δορυφορικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τη βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και το άνοιγμα νέων αγορών, αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε  να επανέλθει η οικονομία μας σε κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης.
Γι΄ αυτό υποστηρίζουμε ότι η βιομηχανία και η μεταποιητική δραστηριότητα θα πρέπει να επανέλθουν στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, και με ένα και μόνο στόχο: την υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας με διεθνώς ανταγωνιστικά και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.
Η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη μακροχρόνιας ανάπτυξης, τόσο στις χώρες εγκατάστασης των επιχειρήσεών μας όσο και στη χώρα μας.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Βόρεια Ελλάδα, για τις οποίες η πρώτη γεωγραφική διέξοδος για την ανάληψη δράσεων διεθνοποίησης είναι ο χώρος των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με τη δράση μας στις ξένες χώρες ανοίγουμε νέες αγορές και έτσι μπορούμε να επενδύσουμε τα κέρδη από τις δραστηριότητές μας διεθνώς πίσω στη χώρα μας, για να μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει δείξει και αποδείξει τις δυνατότητές του, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ταυτόχρονα έχει αντιληφθεί ότι το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως απαιτεί υγιείς διεθνοποιημένες επιχειρήσεις που θα προσφέρουν στήριξη στην ανάπτυξη της χώρας από την οποία προέρχονται.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θεωρεί ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα από την πολιτεία για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και των δράσεων διεθνοποίησης που αναλαμβάνει.
Στο επίπεδο του κράτους θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 Κι αυτό πρέπει να γίνει γιατί η γραφειοκρατία δημιουργεί το μεγαλύτερο κόστος, οικονομικό και ψυχολογικό, σε κάθε δραστηριότητα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.
Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας οι προτάσεις του ΣΒΒΕ είναι οι ακόλουθες:
1.    να υπάρξει οργανωμένη προβολή και προώθηση μεμονωμένων προϊόντων ή ομάδων προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.
Στόχος του προγράμματος αυτού θα πρέπει να είναι η διεθνής αναγνωρισιμότητα και αξία του «Made in Greece», και του «Greek Value».
2.    να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις εξαγωγικής δραστηριότητας και κερδοφορίας.
Οι κάθε είδους επενδυτικές προτάσεις των επιχειρήσεων αυτών είτε να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα, στο πνεύμα ενίσχυσης της εξωστρεφούς και υγιούς επιχειρηματικότητας, είτε να δέχονται αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης από το κράτος, και,
3.    να θεσμοθετηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της μεθοριακής βιομηχανίας.
Δυστυχώς η πολύ μεγάλη επιβάρυνση των επιχειρήσεων αυτών από τα γενικότερα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν, μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους.
Προτείνουμε να δοθούν αυξημένα κίνητρα επιχορήγησης επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στις παραμεθόριες περιοχές.
Οι προτάσεις μας αυτές είναι άμεσα υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει ότι είναι διατεθειμένος και μπορεί να αναλάβει επενδυτικά ρίσκα.
Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τα ρίσκα αυτά είναι δυνατόν να είναι μεγαλύτερα όταν υποστηρίζονται και από το κράτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης