Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι αντισυνταγματική - Εκτός από μέτρα θα παρούμε και αντίμετρα ανακούφισης

Τσακαλώτος: Η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι αντισυνταγματική - Εκτός από μέτρα θα παρούμε και αντίμετρα ανακούφισης
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα του Eurogroup, o κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης οι καθυστερήσεις
(upd) Αιχμές κατά της Γερμανίας για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση άφησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας -κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα του Eurogroup- ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης οι καθυστερήσεις.
«Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών εκ προοιμίου σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να ενημερώνεται η Βουλή την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επεσήμανε και την πριν λίγες ημέρες ομιλία του πρωθυπουργού που είπε αρκετά πράγματα για την απόφαση του Eurogroup.
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας πως κατηγορεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση, την ώρα που οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και η Fitch, υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως είπε το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να λάβει επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ, ωστόσο ο Pierre Moscovici, απάντησε ότι το πακέτο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο (net).
Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του γιατί τώρα δεν λέει ότι θα πιάσουμε 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και αυτό εξαιτίας της υπεραπόδοσης του 2016.
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αθήνα και οι δανειστές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου του 2017.
Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι "τίποτα δεν θα κλείσει αν δεν κλείσουν όλα" επαναφέροντας στο προσκήνιο την άποψη που είχε εκφράσει από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν έστελνε μήνυμα στους εταίρους με το περίφημο "ταυτόχρονα".
Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολόκληρο το "πακέτο" και όχι μόνο η β' αξιολόγηση κι όπως εξήγησε αυτό αφορά τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και το τα πρόσθετα μέτρα, και φυσικά τα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τα επί της ουσίας της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2016 θα κλείσει με πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από το 0,5% του ΑΕΠ που έλεγε το ΔΝΤ λέγοντας ότι θα το έβλεπε και στο 2%, όμως παραδέχτηκε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν στόχοι για μεγάλα πλεονάσματα.

Η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι αντισυνταγματική

Εν μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών κατά τη δευτερολογία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υποστήριξε ότι η προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι αντισυνταγματική, ωστόσο η φόρμουλα της προνομοθέτησης είναι προβληματική.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν μέτρα ανακούφισης των Ελλήνων καθώς μόνο το 12% δεν πληρώνει φόρους και όχι το 45% που υποστηρίζει το ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα δεν θα πάρει μόνο μέτρα 2% επί του ΑΕΠ αλλά θα πάρει και μέτρα ανακούφισης» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, τόνισε ότι εάν το ΔΝΤ συμμετέχει στη προσυμφωνία με τους Θεσμούς, η ένταξη της χώρας στο QE θα είναι εύκολη.

(Αρχική δημοσίευση Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 16:25)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης