Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χουλιαράκης: Καταστροφική μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

tags :
Χουλιαράκης: Καταστροφική μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
 Ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στο ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις του παράλογες και εξωφρενικές
Να αποφύγουμε την καθυστέρηση της β΄αξιολόγησης και την αβεβαιότητα, που θα είναι καταστροφική για την πραγματική οικονομία αλλά και να μην ενδώσουμε στην υιοθέτηση νέων υφεσιακών μέτρων, αυτό είναι το πραγματικό δίλλημα της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017. 
Ο κ. Χουλιαράκης άσκησε δριμεία κριτική στο ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις του παράλογες και εξωφρενικές.
Εκτίμησε δε, πως η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί, εάν στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν μόνο οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε αναγκαίο το Ενδιάμεσο Πλαίσιο Συμφωνίας, μετά και το τρίτο μνημόνιο, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015
Αν και παραδέχθηκε πως από τα νέα προληπτικά μέτρα προς ψήφιση θα πληγούν κάποια νοικοκυριά, απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενό τους, αφού όπως είπε η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% είπε πως επίσης είναι υπό διαπραγμάτευση. 
Επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν ταυτοχρόνως, και ταυτοχρόνως θα εφαρμόζονται, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά θα κινούνται στην τροχιά επίτευξης των στόχων είπε ο κ. Χουλιαράκης.
Διαψεύδοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν η χώρα «πιάσει» τους στόχους, δεσμεύθηκε ότι «τα θετικά επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ' αναλογίαν ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης.
Π.χ. αν το φθινόπωρο 2018 έχουμε στόχο 3,5% πλεόνασμα και πιάνουμε 3%, θα εφαρμοστούν 1,5% θετικά μέτρα».
Όπως εξάλλου επισήμανε ο κ. Χουλιαράκης, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η ενδιάμεση συμφωνία, και πάλι θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα στην περίπτωση που είχαμε απόκλιση από τους στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης