Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιμένουν οι δανειστές για μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ – Τελεσίγραφο για περικοπές στις συντάξεις και αφορολόγητο 5526 ευρώ

Επιμένουν οι δανειστές για μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ – Τελεσίγραφο για περικοπές στις συντάξεις και αφορολόγητο 5526 ευρώ
Αφορολόγητο 5.526 - 5.550 ευρώ ζήτησε το ΔΝΤ
(upd) Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, έπειτα από τέσσερις περίπου ώρες, οι σημερινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα της περιόδου ως το 2020, με κυβερνητική πηγή να αναφέρει πως «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν».
Τα επίμαχα ζητήματα παραπέμπονται από αύριο 2/3 στα τεχνικά κλιμάκια και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν την ερχόμενη Παρασκευή.
Η αρχική θέση των δανειστών αφορά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Η κυβέρνηση αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, καθώς, σύμφωνα με την επισήμανση του Δ.Ν.Τ., όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο του 2016.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.
Το μπαράζ συναντήσεων ξεκίνησε στις 17:00.
Υπενθυμίζεται ότι με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης, οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν, όπως έχει προαναφερεθεί, μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για την τριετία 2018 – 2020, αιφνιδιάζοντας έτσι την κυβέρνηση που ήλπιζε σε μικρότερο «λογαριασμό» εξαιτίας της υπεραπόδοσης των εσόδων.
Έτσι η χθεσινή 28/2/2017 συζήτηση για τα δημοσιονομικά δεν πήρε την τροπή που θα ήθελε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και αυτό φάνηκε από την διάρκεια αυτής της συνάντησης.
Ένα θέμα όπως αυτό, για το οποίο είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ήταν τουλάχιστον μαραθώνιες, αυτές έληξαν μέσα σε μισή ώρα…!
Και να ‘ταν μόνο αυτό;
Οι συμμετέχοντες υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης και Έφη Αχτσιόγλου αποχώρησαν σιωπηλοί από το Χίλτον αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.
Έλληνες αξιωματούχοι επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις έκαναν λόγο για συνάντηση διαδικαστικού περιεχομένου ώστε να καταρτιστεί η ατζέντα της διαπραγμάτευσης, τη στιγμή που άλλες πηγές έκαναν λόγο για κίνηση ματ από την πλευρά των δανειστών ˑοι οποίοι χθες βράδυ εμφανίστηκαν με ένα έτοιμο κείμενο τεχνικής συμφωνίας το οποίο παρέδωσαν στην ελληνική ομάδα για να το μελετήσει.
Αυτό μπλόκαρε και όλη την διαπραγμάτευση…!

Τι ακριβώς ζήτησε η Ντέλια Βελκουλέσκου και η παρέα της;


Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ίση με το 1% του ΑΕΠ και νέα φορολογική σοδειά  ίση με το 1% του ΑΕΠ που θα προέλθει μέσω της υποχώρησης του αφορολόγητου ποσού από τα 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα στα 5.526 - 5.550 ευρώ.
Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης τέθηκε και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για την υπέρβαση στόχων ή την υποαπόδοση μέτρων.  
«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε» ανέφερε κυβερνητική πηγή με γνώση των συζητήσεων.  
Ουσιαστικά οι Έλληνες διαπραγματευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την έγκαιρη καταγραφή των δημοσιονομικών δεδομένων και έβαλαν στο κάδρο της συζήτησης τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης.
Αναλυτικότερα αυτό που σχεδιάζεται προς το τέλος του 2017 να γίνει μια προβολή για το πώς θα κλείσει το έτος ώστε να οριστικοποιηθούν πρόωρα τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Τέλος, τέθηκαν επί τάπητος τα οργανωτικά θέματα του Υπερταμείου, το οποίο θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει στο τέλος του 2016 και πιθανότητα ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου που θα διαχειριστεί με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, φαίνεται ότι αποτέλεσε το βασικό θέμα της χθεσινής πρώτης ημέρας που ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μ. Χριστοδούλου

(Πρώτη ενημέρωση 01:13 πμ, 1 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης