Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς - Πρόγραμμα 350.000 θέσεων εργασίας προτείνει το υπ. Εργασίας

tags :
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς - Πρόγραμμα 350.000 θέσεων εργασίας προτείνει το υπ. Εργασίας
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016
(upd) Ολοκληρώθηκαν ο σημερινός (2/3) κύκλος συναντήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Το μπαράζ επαφών έκλεισε με τη συνάντηση (ξεκίνησε στις 20:00) που είχαν με τους δανειστές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.
Οι κκ Σταθάκης και Παναγιωτάκης παρουσίασαν την πρόταση της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την μείωση του μεριδίου της στη λιανική.
Επρόκειτο για την πρώτη από τις τρεις ανάλογες συναντήσεις που θα γίνουν αύριο και μεθαύριο στις οποίες θα εξετασθούν ξεχωριστά καθένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ΔΕΗ.
Απόψε, ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε την πρότασή του για τη δημιουργία 2 θυγατρικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει πελάτες όλων των κατηγοριών και εν συνεχεία οι εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν .
Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΗ κατέληξε στην επιλογή της εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC) η οποία θα αναλάβει ρόλο του συμβούλου για την σύσταση των δύο εταιρειών προμήθειας και εν συνεχεία την πώλησή τους.
Στόχος του κ. Παναγιωτάκη είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις της ΔΕΗ χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τις αποδέχονται ή ότι κάμφθηκαν οι απαιτήσεις τους σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τις ποσότητες ενέργειας που θα διατίθενται μέσω αυτών.
Φάνηκε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμφωνούν σε δύο βασικούς άξονες για το άνοιγμα της αγοράς και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να γίνει με συνθήκες ασφάλειας αλλά και να είναι διατηρήσιμο.
Το θέμα των δημοπρασιών αναμένεται να συζητηθεί σε αυριανή συνάντηση και όπως φαίνεται η ΔΕΗ επιδιώκει να συνδέσει την συνέχισή τους με την επιτυχία του εγχειρήματος των δύο εταιρειών προμήθειας.
Νωρίτερα, στο επίκεντρο της συνάντησης (ξεκίνησε στις 17:00) των θεσμών με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου, τέθηκε το υπερ-πρόγραμμα εξασφάλισης 350.000 νέων θέσεων εργασίας την ερχόμενη τριετία (2018 - 2020).
Σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, οι θεσμοί συμμερίζονται την ανάγκη ανάσχεσης της υψηλής ανεργίας, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν 100.000 με 150.000 θέσεις εργασίας ετησίως.
Το 50% έως 70% των νέων θέσεων θα κατανεμηθούν σε ωφελούμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Για τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας προτεραιότητα θα έχουν οι 55.000 άνεργοι 22 – 29 ετών, προκειμένου να σταματήσει το «brain drain» των Ελλήνων, και οι άνεργοι άνω των 55 ετών.
Ασαφές ακόμα παραμένει ωστόσο το σημαντικότερο, το οποίο είναι οι πόροι χρηματοδότησης.
Στο τραπέζι τέθηκε η πρόταση δανειοδότησης με 3 τρισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις.
Η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση θα ληφθεί από τους κκ Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.
Το πρωί υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου με τους επικεφαλής των θεσμών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς βρέθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, κατά τη σημερινή συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων «κλείδωσε» η μείωση στο αφορολόγητο ποσό στην περιοχή των 5.500 ευρώ από 8.836 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο ενώ στο «χειρουργείο» βρίσκονται και οι συντάξεις.
Η τετράωρη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη επικεντρώθηκε στο αν το «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις θα μπει από το 2018, όπως απαιτούν οι πιστωτές ή θα επιβληθεί σταδιακά από το 2020 και σε βάθος πενταετίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο να μη θιγούν οι κύριες συντάξεις ύψους έως 600 ευρώ.
Επιπλέον, χθες ξεκίνησε το μπρα-ντε-φερ για τα «αντίμετρα» που διεκδικεί η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων, με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου να βάζει εξαρχής «πάγο» σε προσδοκίες για φοροελαφρύνσεις των νοικοκυριών (π.χ. μείωση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα, ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και να συζητά μόνο μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «μερικά αντίμετρα είναι σε καλό δρόμο, για κάποια οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και σε άλλα εξέφρασαν διαφωνίες».
Η αρχική θέση των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ τα οποία θα αντληθούν μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Η κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.
«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.

(Πρώτη ενημέρωση 01:35, 2 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης