Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφικτό «staff level agreement» στο Eurogroup της 20/3 - Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Εφικτό «staff level agreement» στο Eurogroup της 20/3 - Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως υπάρχει μία καταρχάς προσέγγιση και έχουν γεφυρωθεί ορισμένες από τις κομβικές διαφορές
Με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να πραγματοποιούν διάλειμμα μίας ώρας, αναμένεται σε λίγη ώρα να επανεκκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείο Οικονομικών, που έχει άριστη γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως υπάρχει μία καταρχάς προσέγγιση και έχουν γεφυρωθεί ορισμένες από τις κομβικές διαφορές.
Ειδικότερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι θεσμοί και συγκεκριμένα το Δ.Ν.Τ., φαίνεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, και άρα δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το ήδη υπάρχον πρόγραμμα, ενώ παρατηρείται θετικό κλίμα στα εργασιακά και τα ενεργειακά.
Η ίδια πηγή εξέφραζε την αυξημένη αισιοδοξία πως πράγματι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2017 είναι πιθανό η Αθήνα να λάβει το πολυπόθητο «staff level agreement», χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όμως, παραμένει η μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά στα μέτρα και τα λεγόμενα θετικά αντίμετρα, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για την «φόρμουλα» με την οποία θα βγει «λευκός καπνός» από το επόμενο Eurogroup.
Πάντως, κοινοτικές πηγές σημείωναν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμα προσπάθεια των ευρωπαϊκών θεσμών και συγκεκριμένα της Κομισιόν, να πειστεί το Δ.Ν.Τ. να «κουρέψει» τις αξιώσεις του.
Τέλος, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα των θεσμών, δηλαδή αν θα αναχωρήσουν αύριο 8/3 ή η ύστατη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αποδώσει καρπούς, με αποτέλεσμα το κουαρτέτο τουλάχιστον για άλλη μια μέρα στην Αθήνα.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης